Volledig scherm
© anp

'Nederland is in 2004 ontsnapt aan aanslag'

Dankzij surveillerende marechaussees en een tipgever lijkt Nederland in 2004 ontsnapt te zijn aan een aanslag in Den Haag. Drie mannen zouden het toen voorzien hebben op een gebouw waar zowel 'Joden als Amerikanen komen'. Dat blijkt uit door Wikileaks gepubliceerde diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade.

Uit die gelekte documenten blijkt nu dat twee marechaussees die surveilleren voor de Israelische ambassade in Den Haag twee mannen aanhielden die de ambassade vanuit hun auto aan het filmen waren. Toen de camera in beslag werd genomen, bleek dat er ook beelden opstonden van andere ambassades in de stad en van de synagoge. De twee mannen, Jamal M. en Bandar A., komen uit Somalië en Saudi-Arabië, maar wonen in Nederland. De twee zijn niet bekend bij de politie.

Twee weken later komt er bij de politie en de AIVD een tip van een Marokkaanse Amsterdammer binnen over een op handen zijnde aanslag, meldt de Volkskrant op basis van andere gelekte documenten. De tipgever stelt dat een jongen hem heeft benaderd voor geld om wapens en een bom te kopen. Het doelwit zou 'een plek zijn waar Joden en Amerikanen werken'. Een direct verband tussen de twee incidenten wordt niet vermeld. Wel wordt er in het jaarverslag van de AIVD in 2004 geproken over dreiging van terroristische aanslagen in dat jaar.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag