Volledig scherm
© ANP

Negen maanden cel voor Hagenaar die vermiste Emily (12) verborgen hield en misbruikte

Hagenaar Raad Al D. (19) bij wie op 2 november vorig jaar de toen 12-jarige vermiste Emily uit het Groningse Grootegast werd aangetroffen, is vandaag veroordeeld tot negen maanden jeugddetentie. De Haagse rechtbank acht bewezen dat hij het minderjarige meisje heeft geprobeerd over te halen tot seks, ook wel grooming genoemd. 

Verder acht de rechtbank hem schuldig aan onttrekking van het meisje aan het ouderlijk gezag van haar pleegouders. Van de opgelegde straf is zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank legt de Hagenaar ook een leerstraf van dertig uur op.

Ondergoed

Emily was al een paar dagen vermist toen de politie op 2 november vorig jaar een woning aan de Tubbergenstraat in Den Haag binnenviel. Het meisje werd daar overstuur aangetroffen, slechts gekleed in ondergoed. Met haar was alleen Raad Al D. in de woning van diens broer. Het meisje zei meteen dat ze door Al D. misbruikt was. Hij leerde haar via internet kennen en had haar persoonlijk opgehaald uit Grootegast, met openbaar vervoer.

Sociale, regionale en landelijke media besteedden destijds met oproepen aandacht aan de vermissing. Een klasgenootje meldde toen dat ze Emily bij de bushalte in Grootegast had zien staan met een getinte jongeman. Dat spoor leidde de recherche uiteindelijk naar de Haagse woning.

Raad Al D. had het kind graag het Scheveningse strand en de Haagse binnenstad willen laten zien, zei hij. ,,Lekker chillen”. Maar uit zijn appjes aan haar bleek dat zijn belangstelling breder was dan de bezienswaardigheden in de hofstad alleen: ,,Dus we kunnen gewoon neuken ofzo? Je hebt mooie tieten. Zoenen? Seks?” Ook vroeg hij haar foto’s van haar blote borsten te sturen. ‘Grapjes’, zei de Hagenaar daar later over. Maar in die paar dagen dat ze bij hem zat, liet hij haar de stad helemaal niet zien. Ze kwam de woning zelfs niet uit. Als zijn broer onverhoopt langskwam, verstopte Al D. het meisje gauw onder beddengoed.

Eis

Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Het OM ging er in die eis vanuit dat het minderjarige meisje Al D. oraal bevredigde. Maar anders dan het OM acht de rechtbank onvoldoende bewijs voorhanden om tot een bewezenverklaring van daadwerkelijk seksueel misbruik te komen, zodat daarvan vrijspraak volgde. De Hagenaar had ontkend dat hij seks had met het meisje. En de verklaringen van het meisje erover waren te wisselend, vond de rechtbank.

De rechtbank past, eveneens anders dan het OM wilde, het jeugdstrafrecht toe op advies van een psycholoog en de reclassering. Ook daarom viel de straf lager uit dan de eis van het OM.

De rechtbank heeft de veroordeelde een contactverbod met het slachtoffer opgelegd. Het meisje verblijft sinds het gebeurde in behandelinstellingen. Ze zou een stress-trauma aan het voorval hebben overgehouden. Zat al eens eerder in een instelling. Daaruit was ze ook al eens weggelopen. Al D. moet haar 750 euro smartengeld betalen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag