Volledig scherm
Architect Erkan Dubovci leunt tegen woonblok Sharapova. Momenteel wonen er zo'n 90 mensen op het terrein, vooral Poolse vrouwen. © Daniella van Bergen

Net geopend Polenhotel 'mensonterend'

Den HaagHet vrijdag officieel geopende Polenhotel in de Haagse Uithof is een uitkomst volgens wethouder Norder en initiatiefnemer Gezici. Geïnteresseerde bezoekers van het wooncomplex reageren kritisch.

Bij het betreden van het Haags Tenniscentrum aan de Jaap Edenweg, al jaren door tennisrecreanten verlaten, vallen de namen op van voormalige toptennissers die de woonblokken sieren. Rechts blok 'Graf' en 'Navratilova', links 'Radwanska' en 'Sampras'. Maar de gimmick verliest snel aan kracht. 'Barakken', kwalificeert een genodigde de bouwwerken sombertjes tijdens het voorbijlopen.

Een stuk of dertig grote bakken met bloemen zouden hier, als het seizoen er weer voor is, inderdaad wonderen kunnen doen. Wellicht dat de tuinders bij wie veel van de 'Polenhotel'-bewoners werken op dit vlak iets kunnen betekenen.

Enkele tientallen meters verder, in de kantine, is de gesprekstoon positiever. Initiatiefnemer Mümin Gezici van uitzendbureau Jobcenter Haaglanden glundert. Eindelijk kan hij een feestje organiseren. Al sinds 2010 probeert dit Westlandse uitzendbureau tijdelijke huisvesting voor hun werknemers op deze plek te realiseren. 'Een goede opvang van Europese arbeidsmigranten is noodzakelijk voor integratie in de samenleving,' zegt Gezici.

Overlast
Omwonenden, onder anderen van de Lozerlaanflats, protesteerden. Zij vreesden overlast van de 360 Polen, Letten, Slowaken en Tsjechen die er volgens Jobcenters' plan zouden moeten neerstrijken. Toen alles in kannen en kruiken leek, scherpte de overheid de woonnormen toch aan. Er mochten minder mensen in een woonunit dan aanvankelijk was bedacht.

Het plan ging terug naar de Meppelse architect Erkan Dubovci. Uiteindelijk ontwierp hij de twaalf woonblokken zo dat er 324 mensen tijdelijk kunnen verblijven. Ze kunnen kiezen uit een unit voor vijf of zes personen. De tennisnamen voor de blokken komen uit zijn koker. 'Het geeft binding aan de locatie. En het leek ons funny.'

Als de lente aanbreekt is het de bedoeling dat het terrein wordt voorzien van sportvelden om te volleyballen, voetballen én te tennissen. Een Pools supermarktje is al open, net als een kapsalon.

De Haagse wethouder Marnix Norder (volkshuisvesting) noemde in zijn speech de woonblokken in de Uithof 'de op één na meest ideale manier van huisvesting'. Hij benadrukt dat er stevige afspraken zijn gemaakt om gedoe voor de buurt te voorkomen. Het liefst ziet de stadsbestuurder de mensen uit Midden- en Oost-Europa in gewone, bestaande huurhuizen. Tegelijkertijd weet hij dat corporaties niet in een vingerknip woonruimten beschikbaar hebben. 'Deze mensen zijn dan te vaak overgeleverd aan huisjesmelkers die ze met veel te veel in een portiekwoning stoppen. Met alle overlast voor de buurt van dien.'

'Mensonterend'
De woonunits van Jobcenter Haaglanden bieden volgens Norder 'eenvoudige faciliteiten'. 'Het is zeer betaalbaar per week, zodat de arbeiders die tijdelijk werk hebben in Nederland veel geld overhouden als ze naar huis gaan.' Gezici bleef vrijdag vaag over het huurbedrag.

Vrederust-bewoner Gera Nieland en Uithof-directeur Eugène de la Croix bekeken de units gisteren kritisch. 'Mensonterend dit,' aldus De la Croix. 'Deze mensen zien telkens collega's. In de slaapkamer, aan de ontbijttafel, in het busje naar de kassen en 's avonds weer in het keukentje.' Nieland: 'Ik was een zware tegenstander van dit Polenhotel, nu een gematigd tegenstander. Ikzelf zou er niet kunnen functioneren.'

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag