Volledig scherm
Onderzoek door politie na de schietpartij in de Newtonstraat. © Jos van Leeuwen

Newtonstraat was voor een avond het ‘Wilde Westen’: tot zeven jaar cel geëist voor schietpartij en ontvoering

Het Openbaar Ministerie wil drie broers twee en zeven jaar de cel in zien voor een schietpartij en ontvoering op 2 mei vorig jaar in de Newtonstraat in Den Haag. Er vielen geen gewonden, maar volgens het OM dachten omwonenden in een wild west-film te zijn beland. De verdachten ontkennen zelfs maar in de buurt van de Newtonstraat te zijn geweest die avond.

De Newtonstraat was een avond het Wilde Westen, zo werd de situatie vandaag geschetst in de rechtszaal. Twee vrienden bezochten op 2 mei een bekende van hen die ‘lama’ wordt genoemd, toen ze opmerkten dat hun auto werd geblokkeerd door een wit voertuig. Direct zou de situatie grimmig en chaotisch zijn geworden. De bestuurder zei‘je weet wat er aan de hand is’, een zwarte auto kwam erbij waar twee mannen uitstapten. Eén van hen laadde zijn pistool.

De ene vriend rende weg en werd minstens viermaal beschoten, de ander werd beetgepakt en in de zwarte wagen gestopt. ,,Hou je bek, je bent mijn troef”, zou de bestuurder hebben gesist. In Wassenaar wist de ontvoerde man te ontsnappen, sprong over schuttingen en liet iemand de politie bellen. Later werden de drie broers Noureddine (25) uit Delft, en Abderrahim (28) en de vermoedelijke schutter Mohammed (32) A. uit Den Haag opgepakt. De hoogste strafeis van zeven jaar cel was tegen Mohammed A.

Het Openbaar Ministerie denkt dat het hier gaat om een geplande actie die mogelijk met drugshandel te maken heeft. De broers zouden op zoek zijn geweest naar ‘de lama’ die afspraken niet was nagekomen en de twee slachtoffers moesten hen in contact brengen. De oudste broer Mohammed zou geschoten hebben en de anderen hadden meegewerkt aan wat juridisch ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’ heet. 

‘Wonder dat niemand gewond is geraakt’

Volgens de officier van justitie is het een wonder dat niemand gewond is geraakt: de beschoten man had alleen kogelgaten in zijn jas. Gegevens op hun mobieltjes en verklaringen van beide slachtoffers zouden aantonen dat de drie mannen de ontvoering hebben uitgevoerd.

De advocaten vinden het bewijs in deze zaak zeer mager. ,,Het Openbaar Ministerie heeft alles uit de kast getrokken om het rond te krijgen”, zei een van hen. Maar het slachtoffer dat naar Wassenaar was ontvoerd zou zeer onbetrouwbaar zijn. Hij zit nu zelf vast voor een woningoverval en zou een ‘Pinokkio’ zijn die telkens heeft gelogen. Verder is er geen drugs gevonden, noch dna-sporen of het wapen. De advocaten bepleiten vrijspraak. Zoals een van de broers zegt: ‘ik heb niks te maken met deze bullshit’.

De rechtbank doet 26 april uitspraak.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag