Uiterst rechts Cemil Yilmaz van Nida, op deze foto van februari vorig jaar in Transvaal in debat met de hoofdrolspelers van de huidige politieke crisis: Rachid Guernaoui (met gele sjaal) en rechts naast hem VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf en GL-fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Volledig scherm
Uiterst rechts Cemil Yilmaz van Nida, op deze foto van februari vorig jaar in Transvaal in debat met de hoofdrolspelers van de huidige politieke crisis: Rachid Guernaoui (met gele sjaal) en rechts naast hem VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf en GL-fractievoorzitter Arjen Kapteijns © Frank Jansen

Nida wil álle documenten met opdrachten aan externen inzien

De Haagse gemeenteraad moet een raadsonderzoek doen naar mogelijke vriendjespolitiek bij de verlening van vergunningen en het uitdelen van opdrachten door de gemeente. Dat vindt de politieke partij Nida, die zelf al begint met zo’n studie.

Nida heeft sinds vorig jaar één zetel in de raad, en stelde al vaker kritische vragen over de banden van Groep de Mos met ondernemers. Maar nu moet er een breder onderzoek komen, vindt fractievertegenwoordiger Cemil Yilmaz.

,,Het is goed dat de andere coalitiepartijen hun samenwerking met de partij hebben opgezegd. Maar dat is echt niet genoeg”, vindt het assistent-raadslid.

Nida wil dat het stadhuis alle mogelijke correspondentie en interne documenten vrijgeeft over alle opdrachten aan externen en alle subsidies die zijn verstrekt op maar liefst tien beleidsterreinen. Daarbij gaat het onder meer om de grote domeinen veiligheid, zorg en onderwijs. Maar ook sport, integratie en de aanpak van werkloosheid zitten daar tussen. Voor deze drie onderwerpen waren de in opspraak geraakte wethouders De Mos en Guernaoui verantwoordelijk.

Yilmaz heeft alle mogelijke documenten hierover opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Nida vraagt zoveel documenten, dat het ambtenaren vele maanden zal kosten om alle stukken boven water te halen.

De belangrijkste passage uit het verzoek om openbaarmaking van documenten dat Nida woensdag heeft ingediend bij de gemeente Den Haag, na de val van het college
Volledig scherm
De belangrijkste passage uit het verzoek om openbaarmaking van documenten dat Nida woensdag heeft ingediend bij de gemeente Den Haag, na de val van het college © AD

islamitische achterban

Nida heeft een islamitische achterban, en van daaruit wordt al langer geklaagd over vriendjespolitiek. Dat is overigens iets wat ook al speelde voordat Groep de Mos vorig jaar toetrad tot het stadsbestuur. Dat zegt ook een ambtenaar die mede om die reden bij de gemeente vertrokken is. ,,Het is een plaag die je overal in het stadhuis vindt. Maar klagen wordt ontmoedigd, het is bijvoorbeeld slecht voor je carrière. De meeste ambtenaren die er genoeg van hebben, pakken hun biezen en houden hun mond.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag