Als stad van Vrede en Recht moet je voorop lopen, menen coalitie- en oppositiepartijen in de Haagse raad.
Volledig scherm
Als stad van Vrede en Recht moet je voorop lopen, menen coalitie- en oppositiepartijen in de Haagse raad. © anp

'Niet achteraan hobbelen' bij opvang vluchtelingen

Het stadsbestuur moet vaart maken met de opvang van vluchtelingen, vinden coalitie- en oppositiepartijen in de Haagse raad. 'Als stad van Vrede en Recht moet je voorop lopen.'

Quote

De nood wordt alleen maar hoger, dan heb je als stad van Vrede en Recht voorop te lopen

Martijn Balster

In de Haagse politiek groeit het ongeduld. Omringende gemeenten hebben al locaties in beeld om asielzoekers op te nemen, maar in Den Haag blijft het op dat punt nog stil. Dit terwijl een ruime meerderheid van de raad vindt dat vluchtelingen welkom zijn nu de toestroom explosief stijgt.

Linkse partijen (coalitie en oppositie) eisen actie. ,,We moeten niet weer achteraan hobbelen,'' zegt HSP-raadslid Fatima Faïd: ,,Het college moet nu met iets komen, ze zijn er al een paar weken mee bezig.'' De PvdA is eveneens kritisch: ,,De nood wordt alleen maar hoger, dan heb je als stad van Vrede en Recht voorop te lopen. Toon ambitie dat je wil opvangen. Daar wordt het wel tijd voor,'' zegt PvdA'er Martijn Balster.

Veel oppositiepartijen zitten op dezelfde lijn. ,,Ik vind het wel erg stil vanuit het college,'' zegt raadslid Pieter Grinwis van CU/SGP. ,,Met zoveel leegstaand vastgoed verwacht ik dat we voorop gaan in plaats van in de achterhoede mee te lopen.'' Arnoud van Doorn (PvdE) noemt het 'schandalig dat juist in Den Haag nog niets bekend is.' GroenLinks-raadslid Inge Vianen vindt dat de stad snel een 'groot aantal' vluchtelingen moet opnemen.

Regio
Buiten Den Haag zijn wel concrete initiatieven voor opvang. In Rijswijk heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) twee locaties op het oog, in Leidschendam één. En in Wassenaar verblijven deze winter wederom 500 asielzoekers op het vakantiepark van Duinrell. ,,Den Haag kan niet achterblijven,'' meldt ook de SP.

Coalitiepartijen D66 en CDA hebben begrip voor het tempo en de aanpak van het stadsbestuur. Tegenstanders van een asielzoekerscentrum (azc) wijzen erop dat Den Haag al veel 'grootstedelijke problematiek' heeft. Dit kan erger worden met de komst van een azc, zegt VVD-raadslid Frans de Graaf.

Drie weken geleden was de gemeente in 'verkennend gesprek' met het COA over de mogelijkheden. Hoe het hiermee staat, blijft onduidelijk. Een woordvoerster van de gemeente wil alleen kwijt dat het vluchtelingenprobleem 'topprioriteit' is voor het college van burgemeester en wethouders. Deze week praten ze er opnieuw over.

Afgelopen weekeinde zei burgemeester Jozias van Aartsen nog dat het vluchtelingenvraagstuk niet 'met een toverstokje' op te lossen valt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag