Niets blijft verborgen op nieuwe versie van Google Earth

Naar buiten staren of de straat op gaan om de stad te bewonderen hoeft niet meer. Met een update van Google Earth kan je heel Den Haag en omgeving in 3D bekijken vanaf je computerscherm.

Wat een verschil met tientallen jaren geleden. In de jaren 70 werd de eerste duidelijke foto van de hele aarde gemaakt vanuit het heelal. Een kleine bol met blauwe en groene vlekken. Een afbeelding waar men destijds niet zo makkelijk bij kon komen. Dat is nu wel anders. Binnen een paar seconden kan je op Google Earth satellietbeelden van de wereld zien. En dat niet alleen.

Sinds eind april kan je nog meer met de nieuwste versie van het programma. Vanuit dat beeld van de hele aarde kan de gebruiker steeds verder inzoomen tot Den Haag in 3D - driedimensionaal - levensecht voor je verschijnt. Verdwaal in de stad, vlieg over, door, langs Haagse gebouwen, observeer de verbouwingen van Huis ten Bosch of gluur in de tuin van je buren. Google heeft Earth aardig aangepakt. Veel plekken op de wereld - waaronder dus Den Haag - zijn nu in diepte, breedte en hoogte te beleven. De stad is als nooit tevoren te bekijken, het lijkt één groot Madurodam. 

'We willen dat je op verschillende manieren de wereld kan bekijken', schrijft Gopal Shah, productmanager van Google Earth in een blog van het bedrijf. 'We geven je een nieuw perspectief op locaties en ervaringen die je koestert.'

Volledig scherm
Hoe Huis ten Bosch er van boven uit ziet? Zo! © RV

Twee jaar

Het had nog heel wat voeten in de aarde om ervoor te zorgen dat de gebruiker die nieuwe ervaringen kan beleven. Er is namelijk twee jaar lang gewerkt aan de nieuwe versie. Waar het maken van 2D-beelden vrij simpel is - dat wordt gedaan door een satelliet - zijn er speciale technieken en omstandigheden nodig om de 3D-beelden te maken. We nemen als voorbeeld Den Haag: een vliegtuig van Google zigzagt urenlang over de stad om met een paar camera's beelden te maken. Die afbeeldingen worden later gebruikt om het 3D-model van de stad te bouwen. De beelden worden later nog verwerkt. Zo worden wolken 'weggeveegd' en verdwijnen de auto's en mensen uit het straatbeeld.

Het is bijvoorbeeld niet vreemd om bijna onder de voet te worden gelopen als je in werkelijkheid door de Grote Marktstraat in het centrum loopt. Maar als je diezelfde straat opzoekt in Google Earth verschijnt een soort apocalyptische versie. Je ziet de winkels, bakker Bart, een patatzaak, maar niet één mens op straat. Alles dat gebouwd is, is te zien. Ook belangrijke of zwaarbeveiligde gebouwen waarvan er behoorlijk veel zijn in Den Haag. Denk bijvoorbeeld aan Huis ten Bosch, het Internationaal Strafhof, Europol. 

Quote

We willen dat je op verschillende manieren de wereld kan bekijken

Gopal Shah

In de huidige ontwikkelingen kan de vraag rijzen of deze informatie ook niet is te gebruiken door terroristen voor het beramen van een aanslag. Dat kan, maar volgens een Google-woordvoerder is de informatie die bij Earth te verkrijgen is, ook elders te vinden. En, zo wordt benadrukt, de beelden van Google worden juist gebruikt voor andere doeleinden. ,,Van bestrijding van bosbranden tot het helpen van lokale bedrijven, van stedenbouw tot rampenbestrijding.''

Volledig scherm
Het Strijkijzer naast Hollands Spoor is nu van alle kanten te bekijken. © RV
Volledig scherm
Natuurlijk, de Hofvijver is al hartstikke mooi als je er over de Lange Vijverberg langs struint. Maar op deze manier kan je de misschien wel bekendste vijver van het land op een hele andere wijze bekijken. © RV

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (72%)
  • Nee (23%)
  • Neutraal (5%)
1150 stemmen