Volledig scherm
© Daniella van Bergen

Nieuw deel A4 verplaatst fileleed naar de opritten

Met de openstelling van de A4 tussen Delft en Schiedam lijkt het fileleed niet te verminderen, maar zich te verplaatsen. De oprit van de A4 vanaf het zuidelijk deel van de ring Den Haag en de Wippolderlaan staan elke dag volledig vast.

Het was ook bijna te mooi om waar te zijn. Met de openstelling van de verlengde A4 tussen Schiedam en Delft, kwam er patsboem een einde aan het fileleed. Op de A13 stroomde het de afgelopen maand dagelijks lekker door en ook op de A4 richting de ring van Rotterdam stonden amper files.

Toch blijkt, een maand verder, dat er te vroeg is gejuicht. Het fileleed mag dan deels verholpen zijn, automobilisten die vanaf zuidelijke richting de stad verlaten, ervaren allesbehalve een filevrije spits.

Versmalling
,,Over het algemeen zijn de resultaten van de nieuwe A4 zeer positief, behálve op het stukje tussen Den Haag-Zuid en Rijswijk, daar zijn de gevolgen - zowel in de ochtend als avondspits - juist licht negatief," aldus Wijnand Zwaan van de ANWB verkeersinformatie.

,,De oorzaak hiervan is dat er zowel op de Wippolderlaan als ter hoogte van Rijswijk sprake is van een rijbaanversmalling van drie naar twee rijstroken. Voorheen was dit ook zo, maar vormde het geen probleem. Nu, met het toegenomen aanbod van verkeer uit Rotterdam en Schiedam, ontstaan er wel files."

Volledig scherm
© anp
Quote

De eerste weken van januari verliepen rond Den Haag juist wat rustiger dan dezelfde periode vorig jaar omdat de weersom­stan­dig­he­den gunstiger waren

Patrick Potgraven

Patroon
De ANWB vindt het te vroeg om conclusies te trekken. ,,Als mensen merken dat ze nu elke dag op dit stuk in de file staan, zullen ze misschien weer voor de A13 kiezen. Wij verwachten dat het verkeer zich nog gaat spreiden. Als de files aanhouden, moet Rijkswaterstaat een extra rijstrook overwegen."

Ook elders rond de stad neemt de filedruk toe. Zo is het op de A44 en N44 - de weg tussen Den Haag, Wassenaar en Amsterdam - een stuk drukker geworden. ,,Maar die groei wijkt niet af van het landelijke patroon,'' zegt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst (VID). ,,De eerste weken van januari verliepen rond Den Haag juist wat rustiger dan dezelfde periode vorig jaar omdat de weersomstandigheden gunstiger waren.''

File top 50
Opvallend is wel de drukke spits op de A4 richting Amsterdam, even voorbij Leidschendam. Dit traject staat inmiddels op de zesde plaats in de file top 50. ,,De tijdelijke situatie die er voorheen was, leidde tot een betere doorstroming,'' zegt Potgraven. ,,Op deze weg loopt nu het onderzoeksproject af om te kijken of maatregelen noodzakelijk zijn.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag