Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Bernadette van Noort

Nieuw fietspad Koekamp moet aardedonker blijven voor vleermuizen

Het nieuwe fietspad op de Koekamp dat het hertenkamp en de gebouwen van Staatsbosbeheer toegankelijker moet gaan maken, mag ’s avonds geen verlichting hebben. Het moet er aardedonker blijven om vleermuizen en andere beestjes niet te storen. De fietsersbond is er niet blij mee. De Partij voor de Dieren vindt dat het fietspad helemaal geschrapt moet worden.

Volgens Koen Baart van de Fietsersbond Den Haag zijn onverlichte fietspaden eigenlijk niet wenselijk. ,,Een donker pad is vanwege de sociale veiligheid niet zo fijn”, zegt hij.

Volgens de PvdD is het bovendien een zinloos nieuw pad. Want omdat het licht er niet aan mag, blijft het huidige fietspad, bijna parallel aan de nieuwe route, liggen. ,,Niemand heeft om dit duistere griezelpad gevraagd. Wel versnippert dit asfalt het groen en moeten er bomen verdwijnen. Niet doen dus’’, aldus Robert Barker van de PvdD die het plan hoopt terug te draaien. Hij dient daartoe een voorstel in bij de gemeenteraad.

Verboden

Het nieuwe fietspad loopt door een dicht bosje met kwetsbare diersoorten zoals vleermuizen. Verlichting langs het pad zouden de dieren storen en daarom zijn lantaarnpalen langs de route verboden.

Baart van de Fietsersbond heeft moeite met de duistere enge route, maar snapt het ergens ook wel. ,,Ik word moe als ik hoor over vleermuisoversteekplaatsen. Maar ik heb ook begrip. We hoeven niet altijd te zeggen: laat de natuur maar stikken.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag