Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Ooievaarspas © Daniella van Bergen

Nieuw kunstenplan maakt cultuur breder toegankelijk: ‘Ooievaarspas voor allen’

De gemeente Den Haag onderzoekt de mogelijkheid de Ooievaarspas voor iedereen bereikbaar te maken. Nu is hij alleen nog beschikbaar voor sociale minima. Door er een kortingspas voor alle inwoners van te maken, krijgen meer mensen toegang tot culturele voorzieningen in de stad.

'Voor mensen met een laag inkomen is via de Ooievaarspas al veel cultuur gratis of met korting toegankelijk', staat in het deze week gepresenteerde beleidskader kunst en cultuur 2021-2024 van de gemeente Den Haag. 'Voor de inkomensgroep daar net boven is cultuur minder goed bereikbaar'. Wethouder cultuur Robert van Asten: ,,We willen met de Ooievaarspas naar een Rotterdams model. Daar kunnen inwoners die net iets meer hebben te besteden hem kopen. Dan wordt het een soort Museumkaart die voor iedereen is te gebruiken.''

Het plan sluit aan bij het streven van de gemeente om kunst en cultuur voor een breder publiek toegankelijk te maken. Inclusie en diversiteit zijn de kernwoorden in het rapport dat de basis vormt van het nieuwe kunstenplan 2021-2024. Aan de hand van dit rapport kunnen culturele instellingen de komende maanden subsidies aanvragen voor deze periode.

Elke vier jaar toetst een onafhankelijke commissie de subsidie-aanvragen en adviseert de gemeente over het te verdelen bedrag. Voor de periode 2021-2024 is ruim 56 miljoen euro beschikbaar. In het huidige kunstenplan sneuvelde toneelgroep De Appel. Omdat de gemeente jaarlijks een miljoen euro meer uittrekt voor cultuur, lijken dergelijke ingrepen ditmaal niet nodig te zijn.

Cultuurankers

Hoewel de dans om de subsidies nog moet beginnen, heeft de gemeente al aangegeven zich sterk te maken voor de acht zogeheten Cultuurankers. Dat zijn plekken verspreid over de stad waar laagdrempelige cultuur wordt geboden zoals Muzee Scheveningen, Theater Dakota en De Nieuwe Regentes.

'De Haagse Cultuurankers zijn uniek in Nederland. Den Haag is de enige stad met een infrastructuur van culturele instellingen in elk stadsdeel', aldus het beleidskader. Wethouder Van Asten: ,,Er komen geen nieuwe plekken bij, maar we gaan de bestaande Cultuurankers meer armslag geven.''

Ook kondigt de wethouder een nieuwe aparte makersregeling aan. Deze moet jonge en/of onafhankelijke kunstenaars helpen om buiten de bestaande regelingen aan subsidie te komen. Hoewel de gemeente eisen stelt aan bedrijfsvoering hoeven culturele organisaties zich minder dan bij vorige plannen druk te maken om bezoekersaantallen. ,,De kwaliteit van de bezoeker is belangrijker dan kwantiteit'', zegt hij. 'Inclusie en een breed bereik', heet dat in ambtenarentaal.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Celstraf geëist tegen man die gemeentemedewerkster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Celstraf geëist tegen man die gemeenteme­de­werk­ster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Justitie eist 4 maanden cel en 160 uur taakstraf tegen de 26-jarige Clarence W. uit Voorburg. Hij zou op 14 december 2017 met een mes een motoragent hebben bedreigd. Anderhalve maand later mishandelde de verdachte een medewerkster van de gemeente Leidschendam door haar met een paraplu in het gemeentehuis tot bloedens toe te slaan. ,,Verdachte heeft een veel te kort lontje”, sprak de aanklager.
  2. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag