Volledig scherm
Wethouder Wijsmuller onthult samen met kinderen van basisschool 'Onze Wereld' het winnende ontwerp van ontwerperscollectief BOLD. © Henriette Guest, Gemeente Den Haag

Nieuw kunstwerk Hobbemaplein staat voor eenheid en oneindigheid

Onder toeziend oog van tientallen enthousiaste bewoners en ondernemers uit de Schilderswijk en Transvaal, onthulde wethouder Joris Wijsmuller vanmiddag de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Hobbemaplein. ,,Een ontwerp dat het plein verbindt en staat voor eenheid en oneindigheid.''

Het design van het internationale ontwerperscollectief BOLD is het winnende ontwerp geworden. Het kunstwerk heeft de vorm van een acht, ofwel het 'infinity teken' en staat symbool voor onder meer eeuwigheid doordat er geen einde of begin aan zit. 

Quote

Een 8-vorm, een symbool van verbinding, zal dit plein gaan sieren

Joris Wijsmuller

,,Het heeft mij blij verrast wat voor geweldige ideeën er binnen zijn gekomen voor dit plein'', zegt de wethouder trots. ,,Een belangrijk knooppunt tussen de Schilderswijk en Transvaal, een plek die met het nieuwe ontwerp echt trots kan gaan uitstralen.'' Hij spreekt van 'een geweldig nieuw landmark, zichtbaar vanuit alle hoeken'. ,,Een 8-vorm, een symbool van verbinding, zal dit plein, dat ook groen behoudt en uiteraard het beeld van Ghandi, gaan sieren.”

Jurybesluit

Het ontwerp is gekozen uit 34 inzendingen met ideeën voor het plein. Vier van hen mochten de inzending in een presentatie toelichten. Een jury, bestaande uit bewoners en ondernemers, het hoofd van de afdeling Stedenbouw en Planologie van de gemeente Den Haag en de directeuren van Stroom en het Gemeentemuseum, nam daarna het definitieve besluit. 

Naar verwachting zal eind van het jaar het kunstwerk gerealiseerd worden. Voor die tijd zorgt de gemeente er voor dat de openbare ruimte op en rond het plein wordt opgeknapt. Zo wordt de bestrating vernieuwd en het asfalt vervangen. Daarnaast komt er meer groen en ook nieuwe banken op het plein. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag