Aziatische bezoekers van de designeroutlet in Roermond.
Volledig scherm
Aziatische bezoekers van de designeroutlet in Roermond. © archieffoto AD/Koen Verheijden

Nieuw outletcenter gaat eind 2019 open

Het nieuwe outletcenter op de plaats van het huidige Woonhart in Zoetermeer gaat eind 2019 open, een jaar later dan in eerdere plannen. Projectontwikkelaar Provast verwacht dat de Holland Outlet Mall 5 miljoen bezoekers per jaar kan trekken.

Quote

Als het niet kansrijk zou zijn, zouden we er niet zoveel tijd en geld in steken. Er is behoefte aan

Hans de Jong, Provast

Volgens eerdere plannen zou eind vorig jaar de knoop over de komst van het outletcenter worden doorgehakt, maar volgens Hans de Jong van Provast laat dat moment nog even op zich wachten. ,,Er is nog een lange weg te gaan."

Eerder werd eind 2018 als openingsdatum genoemd. Dat zou volgens Provast het snelst mogelijke scenario zijn, maar de planning die er nu ligt, is volgens de projectontwikkelaar realistischer.

Provast is nog druk in overleg met de gemeente Zoetermeer over de manier waarop de Holland Outlet Mall de plek van het huidige Woonhart gaat innemen. Er komt 7000 vierkante meter aan winkelruimte bij en het nieuwe winkelcentrum krijgt een overkapping over de Europaweg, zodat het verbonden wordt met het Stadshart. Ook komen er 2000 parkeerplaatsen en moeten kruispunten worden aangepast om de verwachte toename van het verkeer in goede banen te kunnen leiden.

Twee jaar
Daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. De Jong verwacht dat dit twee jaar in beslag neemt. Halverwege 2018 kan dan de eerste schop de grond in waarna de Holland Outlet Mall eind 2019 de deuren kan openen.

De gesprekken met de gemeente lopen goed, vindt De Jong, maar de definitieve beslissing over de komst van het outletcenter hangt ook af van beleggers die in het nieuwe complex willen investeren. Volgens De Jong is er al veel belangstelling voor het project. ,,Als het niet kansrijk zou zijn, zouden we er niet zoveel tijd en geld in steken. Er is behoefte aan. Mensen moeten nu nog helemaal naar Roermond of Lelystad voor een outletcenter, straks kunnen ze in Zoetermeer terecht."

De Jong noemt een schatting van 5 miljoen bezoekers per jaar voor de Holland Outlet Mall reëel. Het Stadshart, dat in vierkante meters drie keer zo groot is, trekt jaarlijks 10 miljoen bezoekers. Het outletcenter in Roermond trekt 6 miljoen klanten per jaar.

Eerder ging een outletcenter op de grens van Zoetermeer met Bleiswijk niet door.
Volledig scherm
Eerder ging een outletcenter op de grens van Zoetermeer met Bleiswijk niet door. © archieffoto AD

Bleizo
Voor de gemeente Zoetermeer is de komst van een outletcenter een lang gekoesterde wens. Drie jaar geleden ging tot teleurstelling van Zoetermeer en Lansingerland een outletcenter op bedrijventerrein Bleizo niet door.

De provincie stak een stokje voor het plan na weerstand van ondernemers die concurrentie vreesden van een groot winkelcentrum.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag