'Nieuw' Wilhelmus zonder Duitsen bloed voor eerst gezongen

VideoHet door de 94-jarige voormalige hofdame van koningin Beatrix nieuw geschreven couplet van het Wilhelmus is voor de eerste keer live uitgevoerd. Kinderkoor de Oosterhoutse Nachtegalen kende de primeur.

Voormalig hofdame van koningin Beatrix Hilda Renardel de Lavalette uit Den Haag ergerde zich al jaren aan de tekst van het Wilhelmus en schreef op haar oude dag een versie zonder 'Duitsen bloed' en 'Koning van Hispanje'.

Na de grote media-aandacht voor haar nieuwe couplet kreeg 94-jarige Hilda een nieuwe verrassing. Zaterdag zong kinderkoor De Oosterhoutse Nachtegalen de nieuwe versie van het Wilhelmus in prachtige meerstemmige zang.  Dat gebeurde tijdens het Haagse open podium 'Gunst wat 'n Kunst'. 

Het publiek kon de nieuwe versie in ieder geval waarderen. ,,Bravo voor Hilda’’, was de enthousiaste reactie van alle aanwezigen, vooral bekenden van de bedenkster.

Verder lezen na de tekst. Doe ook de poll!

Wilhelmus nieuwe stijl, Hilda Renardel de Lavalette

Wilhelmus van Nassauwe, 

De Vader van ons land 

Symbool van het vertrouwen,

in onze vaste band . 

Met allen die hier leven, 

In vrijheid en in recht 

Moog dat ons voor altijd zijn gegeven,

zoals ons is toegezegd

Poll

Is Hilda's nieuwe couplet van het Wilhelmus beter?

  • Ja, ik erger me al jaren aan 'Duitsen bloed' en 'Koning van Hispanje' (41%)
  • Nee, het volkslied is cultureel erfgoed. Daar blijf je af (44%)
  • Hulde voor de poging, maar deze versie is het ook niet (15%)
7321 stemmen

Cultureel erfgoed

Het is overigens de vraag of het in alle opzichten vernieuwde Wilhelmus couplet ooit onderdeel gaat uitmaken van het Nederlandse volkslied. Om te beginnen is haar voormalige bazin, toenmalige koningin Beatrix, geen voorstander. ,,Ze schreef dat ze het erg mooi vond’’, vertelde Renardel vorige week in deze krant. ,,Maar dat ze als jong meisje alle vijftien coupletten van het Wilhelmus uit haar hoofd had moeten leren en het in haar ogen cultureel erfgoed is.’’

Ook Willem-Alexander werd dit jaar een kopie gestuurd. ,,Ik weet niet of hij het gelezen heeft, maar ik heb niks teruggekregen’’, zegt Renardel. 

Ex-hofdame van Beatrix Hilda Renardel de Lavalette (94)
Volledig scherm
Ex-hofdame van Beatrix Hilda Renardel de Lavalette (94) © Frank Jansen

Haar missie is in elk geval geslaagd: een couplet van het Wilhelmus, dat zij niet meer van deze tijd vindt (bombastisch en niet duidelijk in tekst) herschrijven en opvoeren. De sfeervolle woonhuis-suite van het ‘podium’ voor muziek ‘Gunst wat ’n Kunst’ had de primeur, en waarschijnlijk blijft het daar ook bij.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag