Volledig scherm
Arjan te Hoonte. © Frank Jansen

Nieuw ZHB-bier zoekt vrienden, cafés en geld

Brouwer Arjan te Hoonte uit Rijswijk wil dit voorjaar bier onder de legendarische naam ZHB op de markt brengen. Hij is op zoek naar 'vrienden' en 'ambassadeurs' die de revival van ZHB willen steunen. Voor hen maakt hij 'Rentebier'.

De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij was ooit de grootste van Den Haag met een complex bij de Noordwal tot aan de huidige Noordstraat. Er werden verschillende bieren gemaakt, maar het bekendste was de pils. Onder Hagenaars ook wel 'ZiekenHuisBier' genoemd. De fabriek is in 1974 gesloopt.

Te Hoonte verzamelt al dertig jaar allerlei artikelen van ZHB en kreeg ook het persoonlijk archief van de laatste directeur. Sinds 2013 heeft hij een eigen brouwerij (de Arn) en praat hij met eigenaren van het merk ZHB om die naam te mogen gebruiken. Te Hoonte kan zijn droom waarmaken; er is een licentie-overeenkomst.

Mensen die de terugkeer van ZHB financieel willen ondersteunen, kunnen 'vriend' worden. Zij horen als eersten over nieuwe bieren en mogen ze ook proeven. De rente wordt uitgekeerd in geld of speciaal gebrouwen Rentebier. Te Hoonte zoekt ook cafés die als 'ambassadeur'willen optreden. Ze krijgen een schildje op de zaak en korting op de aankoop van ZHB-bieren.

De flesjes komen er in elk geval. Te Hoonte laat ook nieuwe viltjes, glazen en etiketten ontwerpen met een verwijzing naar het oude logo.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag