Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Nóg een aangifte: deze keer om lekken burgemeesterkandidaten

Nog een aangifte vandaag in de Haagse politiek. De provincie Zuid-Holland doet dat deze keer tegen de vertrouwenscommissie van de Haagse gemeenteraad, omdat een van de leden vandaag twee namen lekte die twee jaar geleden in de race waren voor het burgemeesterschap.

Omroep West bracht vandaag naar buiten dat behalve Pauline Krikke, ook toenmalig minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Martin van Rijn meedongen naar het burgemeesterschap. Dat zijn namen die nooit naar buiten hadden mogen komen, en dus is er sprake van het schenden van de geheimhoudingsplicht, aldus de provincie. 

De leden van de vertrouwenscommissie toentertijd waren: raadsleden Rachid Guernaoui (toen raadslid D66), Karen Gerbrands (PVV), Martijn Balster (PvdA), Peter Bos (HSP), Martin Wörsdörfer (VVD), Daniëlle Koster (CDA) en Richard de Mos (Groep de Mos). 

Geluidsfragmenten

Het is de tweede aangifte van de provincie vandaag. Eerder maakte de provincie bekend dat ze aangifte gaat doen nadat er geluidsfragmenten waren opgedoken waarin de naam van de waarnemer van Den Haag werd genoemd. Die opnames werden gemaakt tijdens een strikt vertrouwelijke vergadering tussen de commissaris van de Koning Jaap Smit en de vijftien fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
    PREMIUM

    Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

    Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag