Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Nog even de kosten betalen na concentratiekamp, nabestaanden krijgen compensatie

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgen negen Joodse nabestaanden geld van de gemeente Den Haag. Toen hun geliefden terugkeerden uit de concentratiekampen werd hen gevraagd de gemeenteheffingen te betalen over de jaren dat ze weg waren geweest, terwijl hun eigendommen in die tijd in bezit waren van de Duitse bezetter. Die kosten worden nu gecompenseerd.

Ruim 12.000 Joodse inwoners van Den Haag werden in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord. Zij die terugkwamen, kregen als eersten bericht van de gemeente dat zij nog erfpacht en straatbelasting moesten betalen. ,,De gemeente was in de jaren na de oorlog zo sterk gericht op wederopbouw dat het Joodse inwoners strikt juridisch benaderde. Verschrikkelijk dat er toen zo kil en weinig invoelend mee omgegaan is”, zegt burgemeester Pauline Krikke. ,,Het is goed dat we dit nu in een aantal individuele gevallen hebben kunnen rechtzetten.”

Rechtsherstel

Op 1 januari 2018 begon de gemeente met de zoektocht naar mensen die in die tijd tekort zijn gedaan. Ook in Israël werden oproepen geplaatst. Honderd nabestaanden meldden zich, de gemeente vond er zelf nog zes op basis van het gemeentearchief. Uiteindelijk werden van de 32 aanvragen 9 gehonoreerd. Voor hen is in totaal 55.000 euro compensatie beschikbaar. Krikke: ,,Bij sommigen ben ik zelf met een bloemetje langs geweest. Ik geloof dat de persoonlijke benadering die we in Den Haag hebben echt meerwaarde heeft.” 

In 2017 besloten de gemeenteraad en het stadsbestuur 2,6 miljoen euro vrij te maken voor de regeling. Het overige geld gaat nu naar de stichting Joods Leven Den Haag, die aan de slag gaat met collectief rechtsherstel. 

Nederlands-Indië

Na het rechtsherstel van de Joodse gemeenschap probeert de gemeente nu hetzelfde te regelen voor Indische Hagenaars die tijdens de oorlog in Jappenkampen zaten. ,,Ook zij zijn na hun terugkeer heel kil ontvangen. De resultaten daarvan worden later bekend.", aldus Krikke.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (28%)
  • een slecht idee (72%)
497 stemmen