Volledig scherm
Een eerdere zetelroof. Ter illustratie. © Tom Janssen

Nog geen week na de verkiezingen is de eerste zetel al geroofd

Nog voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad van Wassenaar is er al sprake van een zogenaamde ‘zetelroof’. Daarmee is de gemeente de eerste van Nederland waar dat na de recentste verkiezingen gebeurt. 

Hagen (47) besloot tot een ongewoon snelle afsplitsing, omdat ze vreesde dat via de lokale DLW sympathisanten van Forum voor Democratie in de Wassenaarse gemeenteraad zouden belanden. Ze kwam daarover in conflict met de nummer vier van de kandidatenlijst van DLW en lid van FvD, Tomash Groen. Hij heeft een advocaat in de hand genomen en die sommeerde Hagen geen negatieve uitlatingen meer over zijn cliënt te doen.

De fractievoorzitter van DLW, Ben Paulides, hoopt dat Hagen haar besluit nog zal herzien. ‘Het grootste probleem is wel de lijsttrekker zelf’, laat Hagen via Twitter weten.

,,Dit is zetelroof, zeer verwerpelijk”, vindt de lijsttrekker en oprichter van DLW, Ben Paulides. ,,Slecht ook voor het imago van Wassenaar.” DLW verwierf bij de verkiezing van vorige week twee zetels.

Het verwijt dat hij zijn kandidaten niet goed heeft gescreend, vindt Paulides onterecht. ,,Er zullen best wel fouten zijn gemaakt, maar dat iemand zich compleet anders gaat gedragen, was uiteraard niet te voorzien. Mevrouw Hagen heeft ons programma ondertekend, maar nu klopt er ineens niets meer van, spoor ik niet en sporen anderen niet.”

Hagen eiste volgens Paulides voor de verkiezing dat hij een aantal personen van de kandidatenlijst zou afhalen. ,,Dat kon natuurlijk niet. Zij heeft niets te eisen. Het was de bedoeling dat we een team zouden vormen.”

'Betrouwbaar bestuur'

Hagen is ook niet van plan om de zetel terug te geven aan DLW. 'Omdat ik juist een integer, transparant en betrouwbaar bestuur wil voor de Wassenaarders', schrijft ze in een reactie op het sociale medium. 'Waarbij gekissebis over zaken van jaren geleden niet steeds opgerakeld blijven.' Ze geeft aan zich verdiept te hebben in de gang van zaken in het verleden van de partij. 'Voor mij bleek eigenlijk dat er alleen beschadigend gehandeld werd en niet preventief.'

De dochter van Hagen stond op de tiende plek van de lijst van DLW. Zij gaat met haar moeder mee naar 'Fractie Hagen'. Ze hoopt dat een andere partij een jong iemand selecteert die bij haar commissielid kan worden. 'Zo kan er gelijk gewerkt worden aan de belangen van jongeren.'

'In gevaar'

Paulides sluit niet uit dat de zetelroof de zelfstandigheid van de Zuid-Hollandse gemeente in gevaar brengt. ,,De commissaris van de koning ziet dat er voor de zoveelste keer gedoe is in Wassenaar. Dat komt niet goed over. Hij zou kunnen concluderen dat Wassenaar zijn eigen zaken niet kan regelen.”

Waarnemend burgemeester Frank Koen zegt kennis genomen te hebben van de afsplitsing van Hagen en geen andere gevolgen ervan te verwachten dan dat ‘er een fractie bijkomt in de raad’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag