Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

Nog voor de geboorte is je kroost al verknipt

ColumnJe hebt het niet getroffen als je tot het leven wordt geroepen als bastaardsatijnrups. Niet alleen heb je een uiterst verwarrende naam, ’t is ook geen dankbaar bestaan. Sterker: in Ter Heijde worden de bastaardsatijnrupsen weggeknipt. Weggeknipt?

Quote

Ik geloof nu zelfs zó erg in reïncarnatie dat ik in mijn testament alles aan mezelf heb nagelaten

Sjaak Bral

Als je reïncarneert als de meest gehate rups van Zuid-Holland heb je in je vorige leven iets niet goed gedaan. Vroeger geloofde ik nooit in reïncarnatie, maar daar ben ik van teruggekomen. Ik geloof nu zelfs zó erg in reïncarnatie dat ik in mijn testament alles aan mezelf heb nagelaten. Mijn grafsteen heb ik ook al laten maken, daar staat op: ‘Ben zo terug’. 

Als bastaardsatijnrups mag je dan in je vorige leven geen lieverdje zijn geweest, nu is het ook geen pretje. Je zorgt voor overlast. Zonder dat je je daar bewust van bent. Je hangt gewoon de rups uit. Maar mensen die met je in aanraking komen krijgen letterlijk jeuk van je. Ze raken geïrriteerd. Zeker als je met een hele kudde rupsen langs de duinrand bivakkeert. Vandaar dat de verantwoordelijke autoriteiten hebben besloten de rupsen terug te knippen. Er zijn er simpelweg te veel bij het strand van Ter Heijde. Strandtenthouders en badgasten klagen steen en been. Hoe het knippen in zijn werk gaat mogen burgers zelf ervaren - er is een heuse knipexcursie georganiseerd. De animo is dusdanig groot dat de aanmeldingen zijn stopgezet. 

Dat knippen gaat op diervriendelijke wijze. De rupsen zijn langharig en worden een voor een opgepakt - met een nagelschaartje wordt ieder haartje teruggeknipt tot model ‘Kort Amerikaans’ - en daarna weer teruggezet. Of nee, dat doen ze niet - veel te omslachtig, arbeidsintensief en te lief: het zijn immers irriterende klootzakjes. De rupsen worden zélf doorgeknipt. Gewoon, hup, met een behandschoende hand en de heggeschaar. Zekerheid voor alles. Of nee, toch ook niet: de rupsen zelf worden niet weggeknipt, hun nesten wel. Hoe dát in zijn werk gaat? Geen idee. Ik wilde mee, maar die excursie zit al vol. Dat de bastaardsatijnrups wordt teruggedrongen is voor hen een regelrechte ramp; denk je eens in, nog voor de geboorte is je kroost al verknipt. Voor de strandbezoekers is het dat niet. Hen zal het jeuken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag