Het ministerie van Buitenlandse Zaken nabij Den Haag Centraal komt leeg te staan.
Volledig scherm
Het ministerie van Buitenlandse Zaken nabij Den Haag Centraal komt leeg te staan. © Foto Ministerie BuZa

'Noodopvang voor ex-vluchtelingen'

Haagse woningcorporaties kunnen de verplichte huisvesting van asielzoekers met een verblijfsstatus niet aan. Ze pleiten voor noodopvang in verzorgingshuizen en leegstaande rijksgebouwen.

Quote

Met een beetje pech gaat 20 procent van de vrijkomen­de sociale woningen naar ex-asielzoe­kers. En dat is wel héél veel

Jolanda Hoogeboom, Sociale Verhuurders Haaglanden

Alleen Den Haag moet dit jaar al zo'n duizend voormalige vluchtelingen onderdak bieden. En dat gaat niet zonder fors oplopende wachtlijsten voor andere woningzoekenden in de stad.

,,Met een beetje pech gaat 20 procent van de vrijkomende sociale woningen naar ex-asielzoekers. En dat is wel héél veel,'' zegt directeur Jolanda Hoogeboom van de Sociale Verhuurders Haaglanden. Ze vindt dan ook dat Den Haag voor onderdak van deze groep niet uitsluitend moet kijken naar de woningbouwcorporaties.

Tijdelijke bewoning
Hoogeboom pleit voor noodopvang. Alleenstaande vergunninghouders zouden best een tijdje kunnen worden opgevangen in de verzorgingshuizen die her en der leeg staan. Bovendien telt Den Haag met veel vrijkomende rijksgebouwen. ,,Die kunnen ook wel geschikt gemaakt worden voor tijdelijke bewoning.'' Verantwoordelijk wethouder Wijsmuller zou er wel oren naar hebben.

Nederland neemt de laatste jaren meer vluchtelingen op die bovendien sneller een (tijdelijke) verblijfsvergunning krijgen. In asielzoekerscentra wachten vele duizenden van hen op een woning, ergens in het land.

Vorig jaar moest Den Haag van het rijk daarom 465 ex-vluchtelingen opnemen, maar dat lukte slechts ten dele (285). Bovenop de nieuwe opgave voor 2015 moet de gemeente nu ook de achterstand wegwerken. Bij elkaar zijn er zo duizend Haagse woningen voor vergunninghouders nodig.

Onderdak
,,Deze mensen moeten echt onderdak krijgen,'' vindt Hoogeboom. ,,En natuurlijk gunt iedereen ze een goede start.'' Maar ze is er wel bang voor dat de ex-asielzoekers er straks scheef op worden aangekeken als ze 20 procent van alle vrijkomende sociale woningen innemen. ,,Als ze in een soort concurrentiepositie terechtkomen met andere woningzoekenden, dan kan dat voor hen heel vervelend zijn. Dat moeten we niet willen.''

Het beste zou het volgens haar zijn om meer van deze vergunninghouders in landelijk gebied onder te brengen. Daar waar de corporaties door een krimpende bevolking meer huizen beschikbaar hebben.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag