Het verregende Occupy-kamp in Den Haag. Foto Frank Jansen
Volledig scherm
Het verregende Occupy-kamp in Den Haag. Foto Frank Jansen

Occupy-activisten kleumen in verregende tentjes

De storm die gisteren over Nederland raasde is voor niemand leuk, maar voor de Haagse demonstranten van de Occupy-beweging is het helemaal doorbijten. 'We zijn nu alleen maar bezig met overleven.'

Is er een treuriger beeld denkbaar dan de groep verwaaide en verregende tentjes in een uithoek op het Haagse Malieveld? Ze staan schots en scheef verspreid tussen gigantische plassen water. Met plastic pallets is een provisorische loopbrug door het water aangelegd.

Zo mistroostig als het geheel van buiten oogt, zo knus is het binnenin de grote legertent, die het centrum van het tenkamp vormt. Nee, van de warmte moeten Gerben, Gavin, Peter en Claudia het niet hebben. In de tent is het behoorlijk blauwbekken geblazen.

Verregend
Sinds 15 oktober maken de vier deel uit van de harde kern van Occupy Den Haag. Maar ook op deze compleet verregende dinsdag piekeren ze er niet over hun plekje te verlaten. 'We moeten de wereld laten zien hoe onrechtvaardig de maatschappij in elkaar zit,' zegt Peter aan het AD.

De actievoerders moeten het daarbij doen zonder verwarming, vuur of een comfortabeler bouwkeet. De gemeente Den Haag liet eerder al weten die extra 'luxe' niet toe te staan, omdat ze bang is dat het Malieveld zo verandert in een kampeerterrein.

Maar dat is het absoluut niet, betoogt Gerben. 'Alleen zijn we nu slechts bezig met overleven, terwijl we veel te weinig tijd hebben voor onze strijd voor een betere wereld.'

Lees meer vandaag in het AD.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag