Volledig scherm
De Haagse Protestantse Kerk (PKN) wil met een doorlopende kerkdienst voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie worden teruggestuurd naar Armenie. © ANP

Ogen van de wereld gericht op kerkasiel Den Haag

Het kerkasiel van het Haagse buurt- en kerkhuis Bethel voor een Armeens gezin kan sinds deze week op wereldwijde aandacht rekenen. Vandaag wijdden grote internationale media als Washington Post, Daily Mail, Huffington Post en RT al artikelen aan de 24-uurs kerkdiensten, in de loop van de week spreekt woordvoerder Theo Hettema nog met CNN en komt de Britse zender BBC langs voor een reportage.

Quote

Het is alsof ze zichzelf afvroegen ‘Wat zou Jezus doen?’ En het toen ook daadwerke­lijk deden

Hoe het verhaal over de uitzettingsprocedure van het gezin Tamrazyan over de grens is beland, is voor Hettema een licht raadsel. Organisatoren de Protestantse Kerk in Nederland en de Protestantse Kerk Den Haag zochten namelijk geen contact met de media. ,,Via de Nederlandse pers kwam het in de Belgische media terecht”, zegt Hettema. ,,Daarna pikte Italië het op. Toen werden we gecontacteerd door het platform Quartz. Ik denk dat het balletje daarna is gaan rollen.”

Daardoor ontvangt de kerk veel steun van christelijke organisaties uit het buitenland, zowel protestants als katholiek. Hettema: ,,Vandaag alleen al heb ik gemaild met Franse, Spaanse en Italiaanse gelijkgestemden. Het zorgt zelfs voor verbroedering over kerkelijke grenzen, dat vind ik zelf heel bijzonder.”

Ook de reacties op sociale media van christenen uit onder meer de Verenigde Staten zijn lovend. ,,Het is alsof ze zichzelf afvroegen: ‘Wat zou Jezus doen?’ En het toen ook daadwerkelijk deden. ‘Bravo’, zegt de een. Anderen vinden dat een heleboel christenen nog wat kunnen leren van de Nederlandse gelovigen.”

Videoconferentie

Ook het aantal aanmeldingen van dominees en predikanten om de dienst te leiden stijgt sterk. De teller ging deze week van 400 naar 450 geïnteresseerden. Ook buitenlandse geestelijken melden zich aan. Zo toonde een Vlaamse predikant al interesse. Voor predikanten uit exotischere oorden kan een scherm worden geplaatst, zodat ze via een videoconferentie erbij kunnen zijn. 

Maar voor de kerk liggen de prioriteiten ergens anders. Hettema en co. wachten op een verlossend telefoontje van staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid). ,,Zodra hij belt, het kinderpardon ter sprake brengt en met ons om de tafel wil, dan houden de diensten ook op”, aldus de woordvoerder. 

Daarom heeft de kerk nog geen bijzondere plannen voor kerst. ,,Maar de periode rondom kerst is voor ons wel een hele bijzondere”, zegt Hettema. ,,Het verhaal van de geboorte van Jezus, ter wereld gekomen in een stal omdat hij nergens anders terecht kon. Het is in feite een echt vluchtelingenverhaal. Die vergelijking is mooi en laat je denken over wat je in dat soort gevallen zou doen. Wij als kerk hebben in ieder geval hiervoor gekozen.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
De Haagse Protestantse Kerk (PKN) wil met een doorlopende kerkdienst voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie worden teruggestuurd naar Armenië. © ANP

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag