Volledig scherm
Abdullah Haselhoef. © ANP

OM eist 685.000 euro van overleden imam Haselhoef

Oud-imam Abdullah Haselhoef moet van het Openbaar Ministerie 685.000 euro terugbetalen. Dat geld zou hij via fraude hebben ontvangen. Opmerkelijk, omdat hij in juni om het leven kwam bij een auto-ongeval.

Abdullah Haselhoef, die eigenlijk Regillio Haselhoef heette, streek tussen 2006 en 2011 met zijn gastouderopvang totaal ruim 2,2 miljoen euro opvangtoeslag op. Volgens het OM drukte hij zelf de helft daarvan achterover. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan premiefraude en aan fraude met arbeidsovereenkomsten en salarisspecificaties. Hij werd in 2016 door de rechtbank veroordeeld tot 20 maanden cel, maar daartegen ging hij in hoger beroep.

Een woordvoerder van het Functioneel Parket van het OM laat weten dat de zaak vooralsnog gewoon doorgaat. ,,Er kan gekeken worden, als iemand overleden is, naar criminele erfenissen. Maar wat in dit geval op de zitting gaat gebeuren weten we niet.''

Haselhoef groeide in Den Haag op en was een graag geziene gast in de media, waar hij optrad als spreekbuis voor de moslimgemeenschap. Dat deed hij onder meer na de aanslagen van 11 september 2001. Later bleek dat hij zijn imamopleiding nooit had afgemaakt.

In juni van dit jaar kwam de 49-jarige Haselhoef bij een verkeersongeval met een Litouwse spookrijder op de A16 bij Breda om het leven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (32%)
  • Geen mening (8%)
491 stemmen