Volledig scherm
© ANP

OM eist jaar cel tegen rapper Insayno om rellen Schilderswijk

Darryl O. hoorde vandaag in de rechtbank in Den Haag een jaar celstraf tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet de rapper als initiatiefnemer voor het geweld van de rellen in de Schilderswijk vorig jaar juni.

De 29-jarige Haarlemmer wordt er onder meer van verdacht op de eerste avond dat de rellen uitbraken een bouwkeet op de Heemstraat in de fik te hebben gezet. Ook zou Insayno stenen hebben gegooid naar de politie en met een megafoon naar de politie hebben geroepen dat ze nog maar vijf minuten hadden om naar buiten te komen, anders zouden ze 'genoodzaakt zijn met zijn allen naar binnen te gaan'. 

Insayno ontkent de aantijgingen. De rapper zegt zichzelf niet te herkennen op de camerabeelden. Maar volgens de openbaar aanklager is zijn betrokkenheid overduidelijk. Sterker nog, de Haarlemmer zou een van de initiatiefnemers van het geweld zijn. Tegen Insayno is de hoogste straf geëist van alle relschoppers die inmiddels voor de rechter zijn verschenen.

Mitch Henriquez
Het oproer in de Schilderswijk ontstond een paar dagen na de fataal verlopen arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez. Vier dagen hielden de rellen aan, voor het weer rustig werd. Tientallen verdachten werden aangehouden. Een jaar later zijn nog niet alle strafzaken afgehandeld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag