Volledig scherm
De rechtbank wil meer onderzoek doen om helemaal zeker te zijn. © ROBIN UTRECHT

OM geeft zich tóch niet gewonnen in zaak dubbelmoord

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de strafzaak tegen een 38-jarige Colombiaan, verdacht van de moord op twee landgenoten in 2013 in Delfgauw, tot nader orde uitgesteld, maar de zaak is nog niet van de baan. ‘Wij willen nog een laatste stuk onderzoek doen om helemaal zeker te zijn van onze zaak’, aldus een woordvoerder. 

Het lag in de verwachting dat het Openbaar Ministerie vandaag in de strafzaak tegen de 38-jarige Colombiaan Juan R.P. om vrijspraak zou gaan vragen van de moord op de twee Colombianen die vijf jaar geleden in een sloot in Delfgauw werden gevonden. Dat had het OM namelijk aangekondigd tijdens een eerdere zogenoemde regiezitting bij de Haagse rechtbank in januari. Het bewijs was immers ‘niet stevig genoeg’ gaf het OM destijds toe. Maar nu blijkt dat het OM tóch nog bezig is aan -nieuw- onderzoek. Daarom is de zitting van vandaag afgeblazen. ,,In een zaak als deze wil je zeker weten dat je écht alles hebt gedaan’', zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. De strafzaak gaat later verder.

De Colombiaan Juan R.P. werd in 2014 in Spanje opgepakt, en uitgeleverd aan Nederland. Het OM liet hem echter vrij uit voorarrest omdat er niet genoeg bewijs tegen hem was.

Volledig scherm
Delfgauw - Dubbele moord Jorge Ivan Suarez Leal (42) en Julian Andres Florez Morales (30) © Prive

Vuilniszakken

De moord vond vermoedelijk plaats na een misgelopen drugsdeal met Australiërs. Die Australische afnemers zouden de Colombiaanse drugshandelaars wel geld hebben betaald, maar de bestelde cocaïne nooit hebben ontvangen. Een bespreking over de kwestie op neutraal terrein in Nederland zou gierend uit de hand zijn gelopen. Op 18 mei 2013 vlogen de slachtoffers, die in Spanje woonden en daar vrouw en kind hadden, vanuit Madrid naar Schiphol. Twee weken later zag een wandelaarster in het water langs de N470 in Delfgauw diverse vuilniszakken drijven. Die bleken gevuld met de in stukken gehakte overblijfselen van de slachtoffers Julian Andres Florez Morales (30) en Jorge Ivan Suarez Leal (42).

Er is nog geen datum bekend voor het vervolg van de tweevoudige moordzaak. In januari zat de moordverdachte nog vast voor een andere (drugs-)zaak. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag