OM: Haagse ‘Bonnie en Clyde’ moeten 16 jaar cel in

VideoHet Openbaar Ministerie (OM) eist 16 jaar cel tegen het liefdesduo Paul O. en Najma Z. voor de gewelddadige roofmoord op de 85-jarige Ans van der Meer. Voor een andere brute woningoverval waar de twee van werden verdacht, werd onvoldoende bewijs gevonden.

Volgens het OM is het helder dat O. betrokken is bij de dood van Ans van der Meer. Een dna-spoor van hem is gevonden in de flat, zijn auto en zijn telefoons zijn te linken aan haar en hij is herkend als de pinner van de gestolen bankpas op bewakingsbeelden. Van de vrouwelijke verdachte is dat minder helder volgens de aanklager. Van haar is geen dna gevonden. ,,Maar ook niets dat het uitsluit”,  aldus de Officier van Justitie. Ook zou zij tot 20.30 uur op die bewuste avond geen alibi hebben.

Van moord in de juridische zin is geen sprake volgens het OM. ,,Dat ze een plan hebben gehad waarin het slachtoffer de overval niet mocht overleven, ligt niet voor de hand. Wel dat ze samen de gewelddadige overval hebben gepland.”

,,O. moet met zijn volle gewicht op Ans van der Meer hebben gestaan, om haar ertoe te bewegen haar pincode af te geven”, zegt de aanklager. Ook Z. is haar dood mede aan te rekenen, zegt ze, omdat ze niet heeft ingegrepen toen Ans werd mishandeld. Volgens de aanklager heeft de bejaarde vrouw enorm moeten lijden. ,,En dat allemaal omdat jullie op vakantie wilden gaan. Het betuigt van geen enkel respect voor menselijk leven.”

Ook wordt het duo verdacht van een gewelddadige roofoverval op een oudere man in de Stieltjesstraat. Daar denkt het OM onvoldoende bewijs voor te hebben om het duo te beschuldigen.  

Schuld van 250.000 euro

Het duo had een schuld van honderdduizenden euro's. Dat bleek gisteren in de rechtbank. Bij een van overvallen liet een slachtoffer het leven. Vandaag zal het Openbaar Ministerie een strafeis formuleren. Verslaggever Jorina Haspels doet live verslag via Twitter.

Deurwaarders zouden 160.000 euro hebben geëist, vertelde de rechter, maar in totaal was de schuld van het stel 250.000 euro. Na anderhalf jaar onderzoek werd nu voor het eerst een motief genoemd voor de overvallen die de twee zouden hebben gepleegd.

De eerste beroving, van een gehandicapt echtpaar, was in juli 2016 in een flat in het Haagse Laak. De man werd getaserd en vastgebonden aan zijn rolstoel. De vrouw kreeg in haar bed tiewraps om. De politie moest later de deur forceren om ze te bevrijden.

De tweede overval, een jaar later in Loosduinen, was op de 85-jarige vermogende Ans van der Meer. De politie vond haar dood in haar woning onder een stapel kleding. Van der Meers neus, borstbeen en ribben waren gebroken.

Voormalig bankdirecteur

Haar pinpas leidde uiteindelijk naar de daders:  Twee maanden later arresteerde de politie het liefdeskoppel Paul O. en Najma Z. voor deze overval met dodelijke afloop. uiteindelijk naar de daders: Later kwam ook de verdenking van de beroving op de Stieltjesstraat erbij. De mannelijke verdachte is een voormalig bankdirecteur, met inmiddels een veroordeling in België in een hennepzaak. Haar strafblad is blanco.

Opvallend waren gisteren de verklaringen van het duo over hun gedrag rond de overvallen. Zo werd O's auto gezien vlak bij de flat in Loosduinen en later op de route naar geldautomaten. Er werd getankt. O. zegt dat hij die avond de auto had uitgeleend. Aan wie, wil hij niet zeggen. En ja, hij had een bankpas met pincode meegegeven om te tanken.

Ook Z. weigert namen te noemen waarmee verklaringen getoetst kunnen worden. Het is niet aan haar, zegt ze, om haar onschuld te bewijzen. 

Ongeloofwaardig

In de rechtszaak die vandaag verder gaat werden ook de verklaringen van de ouders van het verdachte stel behandeld. De Officier van Justitie vindt het ongeloofwaardig dat de ouders van O. in eerste instantie niets verklaarden, maar een half jaar later in detail konden beschrijven wat O. en Z. die bewuste avond deden. Zo zouden ze samen in het ouderlijke huis een zalmsalade hebben gegeten en naar het tv-programma Ik Vertrek hebben gekeken.

Verdachte O. gaf vandaag aan lang te hebben gewacht met het afgeven van een verklaring omdat hij slecht zou zijn behandeld door de politie tijdens zijn arrestatie. Volgens de aanklager is die echter keurig verlopen. ,,De politie heeft keurig aangebeld en zo lang gewacht dat O. de gegevens van zijn telefoon kon wissen en onder de douche kon stappen.” 

Volledig scherm
Paul O. en Najma Z. in de rechtbank. © Felix Guerain

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag