Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

OM wil werkstraf voor zorgverlener die seksueel contact had met patiënte

Het OM eist een werkstraf van 120 uur tegen een voormalige woonbegeleider van een Haagse zorginstelling vanwege ontucht met een bewoonster. Ze was verliefd op de man, en zou zelf gevraagd hebben om de seksuele handelingen. Maar ook dan is er sprake van strafbaar handelen, aldus de officier van justitie.

De 63-jarige man uit Leidschendam werkte als woonbegeleider bij een antroposofische instelling in Den Haag voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. Hij zorgde voor een 49-jarige vrouw die in een rolstoel zat en met grote spraakproblemen kampte. Eerst masseerde hij alleen haar schouders. Daarna begon hij ook haar borsten te masseren en betastte hij haar kruis.

Hij deed dat op haar verzoek, vertelde de Leidschedammer vandaag aan de Haagse rechtbank. ,,Ze was verliefde op mij, en wilde alleen door mij geholpen worden.” Hij had ook een zwak voor haar. ,,Het was een bijzonder vrouw.” Toch moest hij er wel een maand over nadenken voordat hij haar verzoeken inwilligde.

,,De wet is kristalhelder”, zei de officier van justitie. ,,Het mag gewoon niet, ook als mensen het zelf willen.” De patiënte was voor haar zorg afhankelijk van de Leidschendammer, en in zo’n situatie is seksueel contact altijd verboden, aldus de officier. Ze eiste, naast de werkstraf van 120 uur, ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Bovendien zou de man de komende twee jaar niet meer in de zorg mogen werken.

Verliefdheid

De advocaat van de woonbegeleider meende dat het seksuele contact tussen de patiënte en de woonbegeleider wel was toegestaan. Als er sprake is van verliefdheid van beide kanten, dan maakt de wet een uitzondering.

Hij wees op een eerdere uitspraak van rechters waarbij een zorgverlener is vrijgesproken van ontucht omdat hij een serieuze relatie had met de vrouw. De advocaat vond het veelzeggend dat de familie van de 49-jarige vrouw geen aangifte heeft willen doen tegen de Leidschendammer.

Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag