Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

Omarm het onverwachte, ook al zit dat niet in je aard

ColumnDa’s fijn: het Deltaplein op Kijkduin heet straks nog steeds het Deltaplein. Alleen jammer dat er nu helemaal geen plein meer ís. Het Deltaplein is opgehouden te bestaan.

De verbouwing van Kijkduin is in volle gang. Volgens de inwoners is het een zware last, al die werkzaamheden voor de deur. Zeker als ze daarbij gewoon je hele plein weghalen. Maar dat komt terug - net als Kijkduin zelf. De badplaats zal grondig zijn veranderd, als ik zo de nagemaakte luchtfoto’s uit de toekomst bestudeer. Er komen heel wat woningen bij. Blokken vol. Dat zal voor de nodige levendigheid zorgen en daarmee voorspel ik u: het predicaat ‘familiebadplaats’ kan Kijkduin straks op z’n buik schrijven.

Is dat erg? Welnee. Omarm het onverwachte. Ook al zit dat niet in je aard. ,,Je moet altijd doen waar je bang voor bent’’, vertrouwde Theo van Gogh mij ooit toe. Of zoals Pippi Langkous het verwoordt: ,,Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’’ Verandering zien is een kwestie van je eigen perceptie durven te veranderen. Dat het Deltaplein geen Michiel de Ruyterplein gaat heten, zoals Groep de Mos graag had gezien, was te verwachten. Sinds onze zeeheld compleet belachelijk is gemaakt in een film, waarbij Michiel werd gespeeld door die suflul uit de Jumbo-reclame, kun je ‘m beter laten rusten. Hij heeft bovendien al een eigen straat in de Zeeheldenbuurt.

Andere namen uit ons koloniale verleden blijven ook gewoon bestaan als straatnaam. Logisch. Waarom zou je het verleden willen veranderen? In het verleden gebeurt niets meer. Voortschrijdend inzicht mag er zijn, maar daar kun je hooguit nu conclusies aan verbinden. Door nú geen straatnamen te vernoemen naar mensen met een vlek op het blazoen. Geen wegen en pleinen vernoemen naar homohaters bijvoorbeeld, zoals moeder Theresa en de Dalai Lama.

Er zijn twee officiële criteria om een straatnaam te veranderen: vindbaarheid en veiligheid. Grappige overeenkomst: dit zijn dezelfde criteria voor het openbaren van memootjes over dividendbelasting.

Of er ooit een Mark Rutteplantsoen komt, valt te betwijfelen. Ik denk dat eerder aan een ondertunneld knooppunt: de Poentunnel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag