Volledig scherm
Tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal rijden vanaf maandag 14 augustus een week lang geen treinen. © ANP XTRA

Omrijden door werk aan spoor en viaduct A12

Het is komende week omrijden geblazen in de regio. Er wordt gewerkt aan het spoor tussen Den Haag en Rotterdam, maar ook aan een nieuw viaduct over de A12 tussen Zoetermeer en Bleiswijk. Voor deze laatste klus wordt de rijksweg afgesloten.

Prorail legt tussen Rotterdam en Delft 5.000 nieuwe dwarsliggers, de dragers van de spoorstaven. Tussen Den Haag Laan van NOI en Delft worden nog eens 1.600 dwarsliggers en een zogeheten kruiswissel vervangen. De hele klus duurt tot en met zondag 20 augustus. Gedurende die hele periode kunnen mensen niet met de trein op en neer pendelen tussen hof- en havenstad. Op de stations Den Haag Moerwijk en Delft-Zuid gaat Prorail verder onder meer aan de slag met het bestratingswerk op de perrons. Op station Rijswijk vervangt men de tunnelverlichting.

Pendelbussen

De NS zet vanaf maandag bussen in tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal; deze bussen stoppen níet bij Den Haag HS en Delft-Zuid. De stations Moerwijk, Rijswijk, Delft en Schiedam worden wel aangedaan. Forensen voor station Delft-Zuid moeten bij station Delft een pendelbus nemen. Voor de pendelbussen dient men in- en uit te checken en geldt het NS-reistarief.

Twee andere omrij-alternatieven zijn treinenreizen tussen Den Haag en Rotterdam via Gouda of gebruik maken van de Erasmuslijn, de RET-metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag. ,,Tijdens de vakantie is het in het openbaar vervoer rustiger. Wij verwachten extra reizigers aan te kunnen met de huidige metro’s. Zo niet, dan hebben we extra metro’s klaar staan”, laat een woordvoerder van het Rotterdamse ov-bedrijf desgevraagd weten. Voor het Randstadrail-alternatief geldt uiteraard geen NS-tarief. 

De extra reistijd bedraagt volgens de NS een kwartier tot een half uur.  

Overigens moeten reizigers tussen Den Haag Centraal en Rotterdam alsmede tussen Den Haag Centraal en Utrecht zondag 13 augustus al rekening houden met een schralere dienstregeling. In plaats van vier intercity’s per uur, worden vanwege de werkzaamheden maar twee ic’s per uur ingezet. 

Rijksweg

Automobilisten krijgen vanaf vrijdag 18 augustus 22.00 uur te maken met een stremming op de A12. Dan wordt deze rijksweg namelijk tussen Zoetermeer (afslag 7) en afslag 8 bij Bleiswijk in beide richtingen afgesloten. De overlast duurt tot maandag 21 augustus 05.00 uur. Voor bestemmingsverkeer naar Bleiswijk en Zoetermeer blijft vanuit Gouda één rijstrook op de A12 open. 

Verkeer tussen Den Haag en Gouda wordt omgeleid via Rotterdam (A4/A13/A20) en Leiden (A4/N11). De omleidingsroutes worden via borden langs de weg aangegeven. Digitale borden boven de snelweg geven actuele informatie over de snelste omleidingsroute. Rijkswaterstaat waarschuwt voor tien tot dertig minuten extra reistijd.

De reden van de afsluiting van de A12 is dat de gemeente Zoetermeer betonnen liggers gaat plaatsen voor het fiets- en voetgangersviaduct dat over de rijksweg komt tussen Bleiswijk en Zoetermeer. Ook komt op deze overbrugging de halte Bleizo van Randstadrail. Naast het viaduct verrijst het treinstation Lansingerland-Zoetermeer.

Volledig scherm
Toekomstbeeld van de Randstadrail-halte Bleizo met daaronder station Lansingerland-Zoetermeer. © Artist impression rijkswaterstaat

In samenwerking met indebuurt Den Haag