Volledig scherm
Omstreden imam Fawaz Jneid tijdens een zitting over het gebiedsverbod dat toenmalig minister van Veiligheid en Justitie hem oplegde voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. © ANP

Omstreden imam Fawaz Jneid blijft persona non grata in Schilderswijk en Transvaal

De omstreden imam Fawaz Jneid blijft persona non grata in delen van Den Haag. Het ministerie wil het gebiedsverbod dat hij heeft voor onder meer de Schilderswijk en Transvaal verlengen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de imam te horen heeft gekregen dat zijn gebiedsverbod waarschijnlijk wordt verlengd. De imam is al sinds 2017 niet meer welkom in de Schilderswijk en Transvaal. Hij zou destijds illegaal gepredikt hebben in een boekhandel en eerder was hij in de As Soennah moskee actief. 

Het gebiedsverbod geldt telkens een half jaar en moet daarna weer heroverwogen worden. Volgens een zegsman van het ministerie wordt het verbod verlengd door de ‘combinatie van de persoon, wat hij zegt en de vatbaarheid van jongeren hiervoor in kwetsbare wijken’. De vrees voor radicalisering als gevolg van de preken van de imam was in 2017 ook aanleiding om hem te weren uit de Haagse wijken.

Verbod verlengt

Fawaz Jneid schrijft op Facebook dat het verbod verlengd wordt vanwege uitlatingen die hij onlangs op Facebook en in de media deed. Zelf zegt de Leidschendamse imam daarover dat het slechts gaat om analyses en uiteenzettingen van onderwerpen die moslims aangaan. 

Het gaat vooralsnog om een voornemen tot verlenging van het gebiedsverbod dat aan de imam is uitgereikt. Het verbod moet half februari ingaan. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag