Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Frank Jansen

Omwonenden kunnen de boom in

ColumnZing maar mee: Daar bij die molen, die mooie moooolen.... Leuk liedje, maar wie gehecht is aan zijn gebit zingt het niet in de buurt van de Zeeheldenbuurt in Leidschendam-Voorburg. De honderdvijftig meter hoge windmolen zorgt daar voor behoorlijk wat turbulentie op de verkeerde plek.

Geluidsoverlast, lichtoverlast, uitzicht voorgoed verpest: het valt niet mee om nabij een windmolen te resideren. Wie een windmolen zo dicht bij een verstedelijkt gebied zet is natuurlijk niet helemaal raap bij jaap. De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor de plaatsing van de torenhoge turbine.

De wethouder die de windmolen in haar portefeuille heeft is Liesbeth van Tongeren (Groen Links). Die vindt het uitermate vervelend. Niemand wil een windmolen in zijn of haar portemonnee - laat staan in je achtertuin. Ze ‘leeft mee’ met de omwonenden. Dat zegt ze althans. Als ze echt zou meeleven neemt ze een half jaar haar intrek in een van de huizen erom heen en ervaart de ellende die het misplaatste kreng met zich meebrengt. Maar mevrouw Van Tongeren kunnen we niet veel kwalijk nemen; zij begint eerst nu te ontdekken dat ze verder dan het Binnenhof moet denken - haar voormalige biotoop.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag