Volledig scherm
Kraanverhuurder Van Marwijk haalt zijn apparatuur van de bouwplaats Molenpad in Voorburg © FotoAD

Onbetaalde aannemers halen bouwplaatsen leeg, Schouten Bouw op rand faillissement

Schouten Bouw uit Leidschendam-Voorburg staat op omvallen. Bouwprojecten in de hele regio liggen al maanden, soms jaren stil, omdat eigenaar Chris Schouten geen geld meer had om aannemers te betalen.

Volledig scherm
Bekladding door boze niet uitbetaalde aannemer © Eigen foto

Het bouwbedrijf heeft vanmorgen kopers van onafgebouwde huizen laten weten dat er gisteren surseance van betaling is aangevraagd. Dat is de aanloop naar een faillissement. 

Onbetaalde aannemers halen nu ook de bouwplaats aan het Molenpad in Voorburg leeg. Daar wordt een grote kraan veilig gesteld door de eigenaar. Volgens bronnen om te voorkomen dat de kraan achter de hekken vast komt te zitten als een bewindvoerder de bouwplaats afsluit in afwachting van het afwikkelen van het faillissement. Naar verluidt heeft het kraanbedrijf ook nog een groot bedrag tegoed van Schouten Bouw.  

Bij gedupeerde kopers van huizen in Rijswijk Buiten, Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Amstelveen vechten onzekerheid en opluchting om voorrang. ,,We weten natuurlijk niet hoe het nu verder gaat met de bouw van ons huis", zegt een betrokkene. 

Quote

Wij zitten met lang durende dubbele woonlasten omdat we nog steeds niet ons huis in kunnen

Gedupeerde

Opluchting

Bij anderen overheerst de opluchting ‘niet meer met het heerschap Chris Schouten te maken te hoeven hebben'. ,,Tegen ons is hij tot het laatst blijven volhouden dat hij het bijna rond had om kapitaal vrij te maken om verder te kunnen bouwen. Dit proces had een jaar eerder in gang gezet moeten worden."

Een groot aantal kopers van huizen verkeert al maanden, in Pijnacker-Nootdorp zelfs een jaar, in onzekerheid over de bouw van hun gekochte huis. ,,Er gebeurde sinds de bouwvak helemaal niets meer en daarvoor lag de bouw ook al stil op een enkele loodgieter na die over de bouwplaats liep.”

Volledig scherm
ARCHIEFFOTO - Projectontwikkelaar Chris Schouten voor het voormalig CBS-kantoor in Voorburg. © archieffoto AD

Kinderopvang 

Een huis dat niet wordt afgebouwd heeft grote gevolgen voor de gedupeerden. ,,Wij zitten met lang durende dubbele woonlasten en onze kinderen kunnen niet naar de kinderopvang waar ze zijn ingeschreven omdat we nog steeds niet ons huis in kunnen", zegt een gedupeerde van een project in Voorburg. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag