De jonge actrice Claudia Kanne als de 15-jarige Haagse dagboekschrijfster Edith van Hessen
Volledig scherm
PREMIUM
De jonge actrice Claudia Kanne als de 15-jarige Haagse dagboekschrijfster Edith van Hessen © EO

Onderduikverhaal van ‘Haagse Anne Frank’ herleeft in dramaserie voor de Instagram-generatie

Het dagboek van een joods meisje uit Den Haag in de Tweede Wereldoorlog krijgt vorm als filmdrama voor de Instagram-generatie. ,,Voor de schrijfster van toen is het best ingewikkeld om te begrijpen wat wij nu doen.”

Quote

Ik kan me er als 19-jarige al weinig bij voorstel­len hoe het is om niet in vrijheid op te groeien

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog al overweg had gekund met social media? Wat zou ze dan met haar volgers hebben gedeeld? En hoe zouden haar leeftijdgenoten daarop hebben gereageerd? Dat waren grofweg de vragen waarmee de makers van Oorlog-stories aan de slag gingen in een online-serie, waarin een 15-jarige dagelijks vertelt wat haar allemaal overkomt als ze in de vroege jaren 40 besluit onder te duiken.

Bij de EO hadden ze wel oren naar een drama waarin een jong hoofdpersoon in WO II dus gebruik maakt van moderne technologie (een smartphone en Instagram) om een verhaal over die tijd te vertellen in een vorm waarmee je mogelijk makkelijk een ingang vindt bij jongeren van nu.

  1. As-Soenah-prediker die vrouwenbesnijdenis aanraadde bakt nu pizza’s: ‘Carrière naar de tyfus’

    As-Soe­nah-prediker die vrouwenbe­snij­de­nis aanraadde bakt nu pizza’s: ‘Carrière naar de tyfus’

    Een prediker van de As-Soennah moskee in Den Haag staat vandaag voor de rechter voor onder meer het aanraden van vrouwenbesnijdenis. In Nederland is dat strafbaar. De Hagenaar (32) wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. Justitie eist een werkstraf van 120 uur of een gevangenisstraf van 60 dagen en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag