Volledig scherm
Aanhouding doorzoeking in Bergschenhoek / Aanhouding in Den Haag Turkse famile naar aanleiding doorzoeking in Bleiswijk en Bergschenhoek / © Politie Den Haag

Onderzoek heroïnelab is flinke kluif

De rechtszaak tegen de verdachten achter een heroïnelaboratorium, veelal komende uit één Haags Turkse familie, is een hele kluif voor justitie en advocaten. Zo werd gisteren wel duidelijk bij een zogeheten pro-formazitting. Het dossier is al ruim 2.000 pagina's dik en het onderzoek is nog niet eens afgerond.

Volledig scherm
Aanhouding doorzoeking in Bergschenhoek / Aanhouding in Den Haag Turkse famile naar aanleiding doorzoeking in Bleiswijk en Bergschenhoek / © Politie Den Haag

Na maanden onderzoek viel de politie in oktober vorig jaar op één ochtend zestien panden binnen in Den Haag, Maasdijk, Pijnacker en de gemeente Lansingerland. Daarbij werden acht mensen aangehouden.

Het 'hoogtepunt' van de mega-inval was de ontdekking van een heroïnelab in een garagebedrijf in Bleiswijk. Daar lag 120 kilo morfine, het belangrijkste bestanddeel van heroïne. In vaten werd het gevaarlijke azijnzuuranhydride aangetroffen. Dat spul is nodig om morfine om te zetten in heroïne, zo meldt justitie. Verdachten zeggen echter dat het goedje nodig is om tuinbouwleidingen te reinigingen. Want naast garages heeft de familie ook kwekerijen.

Criminele organisatie

Volledig scherm
Aanhouding doorzoeking spuitcabine in Bleiswijk / Aanhouding in Den Haag Turkse famile naar aanleiding doorzoeking in Bleiswijk en Bergschenhoek / © Politie Den Haag

Justitie beschuldigt hen ervan lid te zijn van een criminele organisatie die zich bezighoudt met het vervaardigen van verdovende middelen. In ieder geval bij een aantal verdachten prijken drugsdelicten op het strafblad.

Bij de niet-inhoudelijke behandeling gisteren draaide het om vijf verdachten - drie Hagenaars, een Rotterdammer en een man uit Bergschenhoek - die volgens hun advocaten weinig tot niets met de productie van drugs te maken hebben. Hoogste tijd, aldus de raadmannen, om de voorlopige hechtenissen te schorsen. Zeker omdat zij inschatten dat de rechtszaak op zijn vlotst pas eind dit jaar écht wordt behandeld.

Het OM wil dat de vijf vast blijven zitten. Omdat de zaak zo omvangrijk is, hakt de rechtbank pas dinsdag een knoop door over het verblijf van het kwintet in de cel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag