Onderzoek naar anti-Joodse scheldpartij in Schilderswijk

VideoHet Openbaar Ministerie gaat 'grondig' onderzoek doen naar een incident rond de Joodse Schilderswijker Fabrice Schomberg. Vrijdagavond werd hij uitgescholden en bedreigd, toen hij met een keppeltje op door de wijk liep.

Quote

Ik voel me in de wijk echt onveilig sinds wijkgeno­ten op demonstra­ties 'Dood aan de Joden' riepen

Fabrice Schomberg
Volledig scherm
© Twitter/Fabrice Schomberg

Natuurlijk is hij geschrokken. Maar nieuw zijn de scheldpartijen en beledigingen niet. Als Joodse Schilderswijker heeft Fabrice Schomberg het allemaal eerder meegemaakt. 'Daarom ben ik ruim een jaar geleden gestopt met het dragen van een keppeltje.'

Speciaal voor de camera's van het EO tv-programma 3Onderzoekt ging hij vrijdagavond opnieuw op pad met een traditioneel Joods hoofddeksel op. Als het ware om een verschil van mening met zijn Joodse buurman te beslechten.'Die vindt het meevallen met het antisemitisme in de wijk. Maar ja, hij is ook niet als Jood herkenbaar.'

Wat hij al vreesde, werd bewaarheid. Fabrice was de straat nog niet uit of een groepje jongeren viel hem lastig. 'Kankerjood,' schreeuwden ze hem toe.

Even later was het bij een speelplaatsje opnieuw raak. Weer die anti-Joodse scheldpartijen, weer die sfeer van intimidatie. 'Een jongen reed me op zijn scooter bijna aan en probeerde me ook nog te schoppen. Ik kon op het nippertje wegspringen. Ja, het staat allemaal op camera.''

Zaterdag deed hij aangifte bij de politie. De gemeente Den Haag heeft hij al eerder verzocht om een urgentieverklaring voor een nieuwe woning, zodat hij met een beetje spoed uit de Schilderswijk weg kan. 'Ik voel me in de wijk echt onveilig sinds wijkgenoten op demonstraties 'Dood aan de Joden' riepen,' vertelt hij.

Solidariteit
De EO-redactie van 3Onderzoekt erkent dat er bij de televisieopnamen vrijdagavond een incident heeft plaatsgevonden. Burgemeester Jozias van Aartsen laat weten dat het OM de zaak grondig gaat onderzoeken. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat.

Schomberg is er blij mee. Maar de Joodse schrijver wil meer. Hij roept daarom iedereen op om voortaan op zaterdags (de sabbat) naar de Schilderswijk te komen. Om daar uit solidariteit rond te lopen met een keppeltje op. 'In Zweden hebben ze dat ook gedaan om te protesteren tegen antisemitisme.

De uitzending van 3Onderzoekt in de Haagse Schilderswijk is te zien op woensdag 8 oktober om 21:55 uur op NPO3.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag