Volledig scherm
Het Malieveld in Den Haag © Frank Jansen

Onderzoek naar beter Malieveld

Staatsbosbeheer is bezig met een onderzoek naar het structureel verbeteren van het Malieveld. De roep om er meer grote concerten en evenementen te organiseren wordt steeds luider.

Meer dan bevestigen dat Staatsbosbeheer bezig is met een onderzoek naar verbeteringen van het Malieveld, wil boswachter Jenny van Leeuwen niet. Het Malieveld is eigendom van Staatsbosbeheer. Volgens Van Leeuwen gebeurt het onderzoek mede op verzoek van de huurders van het bekendste grasveld van Nederland. Bruce Springsteen, de Tong Tong Fair, de jaarlijkse Veteranendag die er start en eindigt; het Malieveld is de meest geschikte plek voor grote evenementen, ook al heeft de ondergrond er flink onder te lijden.

Aan de andere kant van het gebruik staan de huurders van het Malieveld die er de evenementen organiseren. Volgens ingewijden wordt de huurprijs door gebruikers als fors ervaren. Voor dat geld willen gebruikers betere faciliteiten. Hoe hoog die huur is, wil Staatsbosbeheer overigens niet zeggen.

Resultaten

,,Behalve Staatsbosbeheer gaan ook de gebruikers naar de onderzoeksresultaten kijken’’, zegt Van Leeuwen. ,,Daarnaast hebben we ook nog een gebruikersplatform dat we zullen raadplegen.’’ Op welke termijn er resultaten te verwachten zijn, kan Van Leeuwen niet zeggen.

Vorige week sloot het CDA in de Haagse gemeenteraad zich aan bij het plan van D66 om meer internationale popacts op het Malieveld te laten optreden. Michel Rogier (CDA) stelt zelfs voor dat de gemeente Den Haag samen met Staatsbosbeheer het Malieveld ‘Mojo-proof’ gaan maken. Mojo is de grootste concertorganisator van Nederland en drijvende kracht achter optredens van internationale artiesten in Nederland.

Popconcerten

Volgens Rogier moet het verbeteren grondig worden aangepakt. ,,Een beter veld dat bestand is tegen weersinvloeden, festivals en de nodige infrastructuur voor nutsvoorzieningen en afhandeling van verkeer’’, zei hij vorige week. Het Malieveld wordt nu maar een enkele keer gebruikt voor popconcerten. De laatste grote popact, Bruce Springsteen, stond er vorig jaar.

Het 10 hectare grote Malieveld is als onderdeel van het Haagse Bos het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Vorig jaar is het gras opnieuw ingezaaid voor zo’n 15.000 euro. Het laatste grote onderhoud aan het veld dáárvoor was zo’n vier jaar eerder. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag