Onderzoek naar Haagse agent om 'grove bejegening' jongeren

VideoDe politie Den Haag heeft een agent van politiebureau Hoefkade van straat gehaald nadat hij op een grove manier jongeren te woord staat. De video circuleert op social media. De politie distantieert zich van de uitspraken en doet onderzoek.

In een verklaring heeft de teamchef van de agent, Jeroen van Marle, vandaaglaten weten dat een ‘dergelijke manier van bejegening’ absoluut niet is wat de politie en Team Hoefkade voor ogen hebben. ,,Ik heb de betreffende beelden gezien en distantieer me hier volledig van. Het past ook niet in de weg die wij de afgelopen jaren, samen met onze wijkbewoners, zijn ingeslagen om meer met elkaar in verbinding te staan.'’

Lachen

In een video die circuleert op onder meer Instagram en Facebook is te zien en te horen hoe een paar jongeren worden aangehouden door agenten op fietsen, omdat ze met zijn drieën op een scooter zaten. Heel duidelijk is de video niet, een beetje schokkerig, maar het gesprek tussen de agent en jongere is goed te verstaan. ‘Waarom duwt u mij?’ vraagt één van hen aan de agent. ‘Omdat jullie mij zitten uit te lachen met je stumperige rotkop’. Hij geeft aan ‘helemaal klaar te zijn met dat soort types’. ‘Weet je wat het mooiste was geweest? Als jij op je bek was gegaan en een dwarslaesie had gehad en je op je zestiende – want ouder schat ik je niet – lekker in een rolstoeltje mag’.

Hij laat zich uit op een manier die niet gewenst wordt geacht, aldus een woordvoerster van de politie tegen het ANP. Wanneer het voorval precies gebeurde is niet duidelijk. Wel was het ‘recent’. Ook is niet bekend waarom de agent op deze manier tegen de jongen praatte.

Naar het handelen van de politieman wordt onderzoek gedaan. In de tussentijd mag hij niet meer op straat werken. Afhankelijk van de uitkomsten worden eventueel verdere maatregelen genomen.

De politie heeft aangegeven dat als de jongeren behoefte hebben aan een gesprek, zij welkom zijn op het bureau. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Screenshot video van scheldende agenten in Den Haag. © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag