Volledig scherm
Ter illustratie: speeltoestel met houtsnippers. © NICO SCHOUTEN

Onderzoek naar loodgehalte in grond: 'Mogelijk honderden speelplaatsen vervuild’

Honderden kinderspeelplaatsen in deze regio zijn mogelijk verontreinigd met looddeeltjes. In de gemeenten Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft en Pijnacker-Nootdorp gaat het in totaal om 302 locaties waar bodemonderzoek moet plaatsvinden.

Inname van lood door kleine kinderen kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Daarom wordt er extra aandacht besteed aan terreinen waar kinderen veel vertoeven. Om klachten door de mogelijke verontreiniging te voorkomen, wordt geadviseerd om de handen na het buitenspelen te wassen.

In opdracht van de provincie Zuid-Holland doen de omgevingsdiensten in deze provincie bodemonderzoek bij openbare speelplaatsen en pleinen bij scholen en kinderdagverblijven. Voor de loodmeting wordt de bovenste twintig centimeter van de onverharde bodem, dus bijvoorbeeld onder gras en houtsnippers, onderzocht. De terreinen worden daarvoor mogelijk afgezet. Omdat kinderen op betegelde speelplaatsen niet direct in contact kunnen komen met grond, worden deze locaties niet nader onderzocht.

Quote

We hebben met de gemeenten geïnventariseerd welke speelplaat­sen onverhard zijn en doen daar bodemonder­zoek

Omgevingsdienst Haaglanden

'De blootstelling aan lood is de laatste tientallen jaren flink verminderd door het gebruik van loodvrije benzine, verf die minder lood bevat en door het vervangen van loden drinkwaterleidingen', schrijft de omgevingsdienst op de eigen site.

Toch is de bodem nog niet loodvrij. ,,Het is bekend dat er lood in de bodem zit. We hebben met de gemeenten geïnventariseerd welke speelplaatsen onverhard zijn en doen daar bodemonderzoek'', laat een woordvoerder van de omgevingsdienst Haaglanden weten. Op basis van historische informatie en eerder uitgevoerde bodemonderzoeken inventariseerden de onderzoekers de terreinen waar extra onderzoek moet plaatsvinden.

Gemiddelde

De uitkomsten van het bodemonderzoek, dat dit jaar moet zijn afgerond, zijn uiterlijk in april van volgend jaar bekend. Het gemiddelde loodgehalte per terrein bepaalt dan of er maatregelen tegen de verontreiniging genomen moeten worden. Tot die tijd hoeven er op de te onderzoeken kinderspeelplaatsen geen extra stappen te worden ondernomen.

In Zoetermeer, Westland en Midden-Delfland is onderzoek niet nodig.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag