Volledig scherm
Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark © anp

Onderzoek naar passende herdenking
slavernij in Den Haag

Den Haag krijgt nog geen slavernijmonument, maar gaat wel in gesprek met Haagse Afrikaanse gemeenschappen en hun organisaties over een passende invulling voor de herdenking van de afschaffing van slavernij. 

Daar zou dan mogelijk kunnen uitkomen dat er voldoende draagvlak is voor een monument. Een motie van GroenLinks, ondersteund door de PvdA is zojuist aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad. Groep de Mos en de PVV stemden tegen.

Wethouder Rachid Guernaoui, eveneens Groep de Mos, besloot op de valreep de motie van GL ook te omarmen. Hij stelde geraakt te zijn door de insprekers, die eerder die avond ijverden voor een herdenkingsplek. ,,Het college luistert graag naar wat er in de stad speelt en leeft,” zei hij op kritische vragen van onder andere moslimpartij Nida, PvdA en CU/SGP die zijn razendsnelle koerswijziging niet goed begrepen.

Symbool

Leden van vrouwenbeweging Afimo, de Afro Student Association, Stichting Samen Sterk, Stichting Landelijk Platform Slavernijverleden, Stichting Sophiedea en VN International Decade People of African Descent hielden eerder deze avond een pleidooi voor de komst van een slavernijmonument in Den Haag.

Amsterdam en Rotterdam hebben al zo’n monument, net zoals Zoetermeer, Tilburg en Middelburg. ,,Het wordt tijd dat Den Haag bestuurlijk gaat borgen dat er een waardige jaarlijkse herdenking in deze stad komt,’' zei Marian Markelo van de stichting Samen Sterk.

Loretta Anders zei namens Afimo, het vrouwennetwerk voor Surinaamse vrouwen, dat het monument een symbool is nooit meer te kiezen voor slavernij. ,,Waarbij generaties lang de ene groep de andere in slavernij houdt.’'

Ridderzaal

Volgens vice-voorzitter Yvonne Olivieira van Afima zou het Den Haag ,,niet sieren’' als de raad tegen de komst van een slavernijmonument stemt. ,,Dan hebben ze de waarden vrede en recht niet goed begrepen. En vooral het begrip ‘recht’ niet. Maar wij zijn positief. We gaan ervan uit dat ze ermee aan de gang gaan.’'

Markelo stelde zojuist de Ridderzaal een goede plek te vinden als herdenkingsplek. Omdat daar destijds de wetten gemaakt werden die slavernij mogelijk maakte, zei zij. De vrouwen waren in traditionele kleding naar het Haagse stadhuis gekomen. Twee moties van de PvdA om nu al een slavernij monument te realiseren, sneuvelden in de gemeenteraad.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag