Volledig scherm
© ANP

Onderzoeksraad neemt op verzoek van burgemeester vreugdevuren onder de loep

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar de vreugdevuren met oud en nieuw in Scheveningen en Duindorp. Dat gebeurt op verzoek van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanochtend weten. Volgens de raad zal er onder meer worden gekeken naar de voorbereiding van de vreugdevuren en naar de problemen die zijn ontstaan na het ontsteken ervan.

Een onderzoeksteam zal zo snel mogelijk worden samengesteld. Naar verwachting zijn de onderzoeksresultaten rond het najaar bekend, dus voordat de eventuele voorbereidingen voor de vreugdevuren voor de nieuwe jaarwisseling beginnen.

Eerder zou het lectoraat crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, maar dat stuitte op veel verzet omdat burgemeester Krikke zitting bleek te hebben in het algemeen bestuur van het instituut. ,,Bij zo’n onderzoek moet je alle schijn van niet-onafhankelijkheid vermijden. De vraag is dan ook: Hoe onafhankelijk kan dit onderzoek zijn als Krikke zelf in de raad zit?”, zei Partij voor de Dieren-raadslid Robert Barker daarover. Hij was niet de enige die kritiek uitte. Ook de Haagse fracties van CDA, Haagse Stadspartij en PvdA stonden niet achter de keuze voor dit instituut.

Reacties

De keuze voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid valt wel in goede aarde. PvdA-raadslid Martijn Balster noemt de keuze voor de nieuwe onderzoeksinstantie ‘goed’. ‘Gerenommeerd, degelijk en onafhankelijk’, noemt hij de onderzoeksraad op Twitter. ‘Ik heb veel vertrouwen in een goed en breed onderzoek. Dat is hard nodig, deze vreselijke gebeurtenis nooit weer.’ 

Ook Robert Barker staat achter de keuze. ‘Mooi dat OVV vonkenregen gaat onderzoeken. OVV voert gedegen onderzoek uit en heeft een ruim scala aan onderzoeksbevoegdheden (zoals het horen van betrokkenen)'. Arjen Kapteijns (GroenLinks): ‘Goed nieuws dat OVV op verzoek van burgemeester grondig onderzoek gaat doen naar deze bijna-ramp. Ga ervan uit dat we rekening moeten houden met stevige aanbevelingen, zodat de veiligheid volgende jaarwisseling voor iedereen gegarandeerd kan worden.’ Groep de Mos steunt eveneens het onderzoek. ,,Goed dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid het onafhankelijke onderzoek naar de vreugdevuren gaat leiden. Laten we tot de uitkomsten bekend zijn stoppen met zwartepieten over deze mooie traditie.’’

Volledig scherm
Grote paniek op de boulevard van Scheveningen nadat het vreugdevuur op het strand een zeer grote vonkenregen veroorzaakte die alles om zich heen in de brand stak. © Foto Dick Teske

Vonkenregen

Bij de afgelopen jaarwisseling kreeg Scheveningen te maken met een regen van brandend hout. Die was afkomstig van een tientallen meters hoge vuurstapel op het strand. De vonken werden door de wind naar Scheveningen geblazen en veroorzaakten schade aan huizen en auto’s.

Dit jaar was de afspraak tussen de bouwers en de gemeente dat de torens in Scheveningen en Duindorp aan de onderkant een afmeting van 22 x 22 meter hadden. De hoogte mocht maximaal 35 meter zijn. Volgens de burgemeester hebben de bouwers van de vreugdevuren zich niet aan afspraken gehouden en waren de stapels hoger. De bouwers spreken dat tegen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag