Volledig scherm
Veel politie op de been in verband met aangekondigde demonstraties tegen zwarte piet. © Frank Jansen

Ongeregeldheden bij intocht Sint leiden tot verdeeldheid in politiek

De confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, zaterdag bij de intocht en rond het Malieveld, leidt in de Haagse politiek tot grimmige, verdeelde en ontstemde reacties.

Groep de Mos, de grootste partij van de stad, wil volgend jaar een algeheel demonstratieverbod tijdens de intocht van Sinterklaas. De PVV wil een spoeddebat over de ongeregeldheden. 

Fatima Faid van het Haagse Stadspartij ligt onder vuur bij Groep de Mos, omdat ze volgens die partij fatsoensnormen heeft overschreden. Faid schreef op sociale media ‘Yessss, hahahahahah’ toen bleek dat een eerste actie van actiegroep  Kick Out Zwarte Piet succesvol bleek in Den Haag. Arjen Dubbelaar van Groep de Mos stoort zich aan die toon en noemt Faids uitspraken ‘zielig en onfatsoenlijk’. Dubbelaar: ,,Fatima Faid is erg enthousiast over het lastigvallen van kinderen bij de intocht op Scheveningen. Het is een kinderfeest Fatima!” 

Dubbelaar hoopt een intocht met ME en demonstranten, zoals afgelopen zaterdag, niet meer mee te maken. Zijn partij zegt op Twitter ‘er klaar mee te zijn dat een handvol beroepsklagers ieder jaar deze mooie traditie wil overstemmen met onrust’. Groep de Mos stelt veiligheid voorop, aldus de fractie. ‘Ouders en kinderen hebben recht op een leuke en veilige intocht.’ De partij pleit daarom bij de volgende editie voor een algeheel demonstratieverbod.

Volledig scherm
Anti-zwarte-pietdemonstratie. © LEEUWEN, JOS VAN

Kritiek

De PVV heeft ondertussen zware kritiek op burgemeester Pauline Krikke. Volgens de partij wordt door Krikke onterecht negatief uitgehaald naar Haagse burgers die zaterdag anti-Zwarte Piet-activisten op het Malieveld wilden tegenhouden. ,,De burgemeester geeft Haagse burgers nu de schuld van haar eigen wanbeleid. Zij had de Kick-Out Zwarte Piet-demonstranten meteen moeten laten arresteren toen zij opdoken in de stad om ons kinderfeest te bederven. In plaats daarvan gaf zij deze illegale demonstratie de ruimte en zet zij burgers nu onterecht in een kwaad daglicht terwijl deze helden er juist voor hebben gezorgd dat de illegale demonstratie uit de buurt van de kinderen bleef”, aldus raadslid Sebastian Kruis.

Arjen Kapteijns van GroenLinks krijgt kritiek  van de oppositie over zich heen na zijn uitspraak op Twitter dat het aantal roetveegpieten bij de intocht zo beperkt was. ,,Het waren er in ieder geval niet nul, maar wel erg weinig’’, zegt hij. Kapteijns kondigt aan dat zijn fractie daar vragen over gaat stellen.

Dat levert hem veel kritische reacties op, omdat GroenLinks zou zwalken. Eerder stemde de partij in Den Haag namelijk nog tegen het inzetten van roetveegpieten. Volgens Kapteijns moet de koerswijziging echter anders worden uitgelegd. ,,In Den Haag wil GroenLinks natuurlijk geen Zwarte Pieten meer. Maar wel graag samen met betrokken organisaties en scholen in de stad en geen ‘oekaze’ vanuit het stadhuis’’, kaatst hij terug.

Stap voor stap

De destijds niet door GL-gesteunde motie was volgens Kapteijns onzinnig. ,,Je moet het niet gaan forceren, we moeten de verbinding aangaan met elkaar, zegt hij.

De fractievoorzitter van GL zei zojuist oprecht boos te zijn over het gebrek aan roetveegpieten bij de Haagse intocht. ,,Ik heb ze nauwelijks gezien,’' zegt hij. ,, Dat is anders dan wat het stadsbestuur eerder stelde, dat de Zwarte Pieten in Den Haag zwartgeveegd zouden zijn door het roet. Dat het niet alleen roetveegpieten waren begrijp ik. Je moet dat stap voor stap veranderen. Maar ik stel gewoon vast dat er zaterdag nauwelijks roetveegpieten waren. Ik wil echt weten hoe dat komt.’’


Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
© LEEUWEN, JOS VAN

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag