Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

Onhandig gehups om broekje aan te krijgen achter een wapperende handdoek

ColumnJe moet het maar bedenken: met ‘strandbeesten’ helpen om de afkalving van de duinen tegen te gaan. Je laat ze op het strand lopen, aangedreven door de wind, en zand loswoelen dat terug naar de duinen wordt geblazen.

Het was dit idee dat kunstenaar Theo Jansen inspireerde tot het maken van zijn strandbeesten. Installaties die langs het strand sjokken in monotone bewegingen. Wandelende skeletten, reusachtige wezens van pvc-buizen en hout. Ze bewegen zich over het strand dankzij kniescharnieren. Bij het minste zuchtje zeewind gaan ze uit zichzelf lopen. Een machtig en prachtig gezicht. Zijn schepsels hebben, sinds de eerste prototypes in 1990 gemaakt werden, een flinke metamorfose doorgemaakt. 

  1. Johannes Leertouwer heeft Crossing Border ‘uitgebreid bezocht’ voor zijn negatieve advies

    Johannes Leertouwer heeft Crossing Border ‘uitgebreid bezocht’ voor zijn negatieve advies

    Johannes Leertouwer, voorzitter van de adviescommissie Kunst en Cultuur, ontkent dat hij nooit op Crossing Border is geweest voordat hij een negatief oordeel velde over het festival. ,,Een ander commissielid en ikzelf hebben het festival uitgebreid bezocht”, zei hij bij de presentatie van zijn advies aan een groep raadsleden. ,,Het is jammer dat zulke mededelingen in het publieke domein worden gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag