Volledig scherm
© Jos van Leeuwen

Onrust over omstreden ambtenaar: 'Onderste steen moet boven'

De onrust groeit over het mogelijk gedwongen vertrek van een Haagse ambtenaar. De man was in dienst bij de gemeente, maar was ook directeur van de stichting Vobis, die opkomt voor onder meer de belangen van Hindoestanen. Vobis begrijpt de ophef over de dubbele pet van hun oud-topman niet. Islam Democraten pleit voor een groot onderzoek naar mogelijke malversaties met Haagse subsidie.

Volgens fractievoorzitter Tahsin Cetinkaya van Islam Democraten is er veel onduidelijk. ,,Is de man met pensioen of is hij op non-actief gesteld'', wil de partij weten.

De handel en wandel van ambtenaar N. ligt al langer onder een vergrootglas. Vorig jaar dienden vier vrouwen een klacht in over seksueel misbruik door de man in de Hindoestaanse gemeenschap.

Aanranding en verkrachting van een tienermeisje konden eerder in de rechtbank niet worden bewezen en volgens een rapport van Vobis dat afgelopen dinsdag uitkwam, valt hun oud-directeur N. écht niets te verwijten. De organisatie gaf het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau opdracht de beschuldigingen opnieuw te onderzoeken.

,,Dinsdag kwam, via ons rapport, naar buiten dat hem geen blaam treft en heel 'toevallig' kwam woensdag naar buiten dat de man door de gemeente op non-actief is gesteld vanwege belangenverstrengeling'', aldus Irshad Gobind, voorzitter van Vobis. ,,Als stichting word je geraakt en beschimpt. Je wordt hierin meegezogen. Waarom zoveel heisa dat we subsidie krijgen van de gemeente? Wat is daar zo mysterieus aan?''

'Depressief'

Quote

We willen geen enkele partij of wethouder in een verkeerd daglicht stellen, maar we willen wel weten of subsidies hun doel bereiken

Tahsin Cetinkaya

N. was niet bereikbaar voor een reactie. ,,De man is depressief'', stelt Gobind. ,,Hij kan zichzelf niet verdedigen.'' Een van de vrouwen die destijds betrokken waren bij de beschuldigingen van misbruik moet erom lachen. ,,Ik ken het jankverhaal'', zegt ze.

Cetinkaya van Islam Democraten zei gisteren dat zijn partij vragen stelt over de ambtenaar en zijn rol bij Vobis. Ook wil de partij opheldering over de tonnen subsidie die Vobis kreeg en welke rol N. speelde in zijn functie als ambtenaar. ,,Andere organisaties moeten bijna 'bedelen' om duizend euro subsidie. Hier zijn tonnen gegeven. We willen geen enkele partij of wethouder in een verkeerd daglicht stellen, maar we willen wel weten of subsidies hun doel bereiken.''

Groot onderzoek

Islam Democraten haalt aan dat de grootste partij van de stad, Groep de Mos, rond verkiezingstijd ook al kritische vragen stelde over de situatie rond Vobis. ,,Die vragen zijn nooit beantwoord. Wij willen van het college weten waarom niet'', aldus Cetinkaya. De politicus wil een groot onderzoek naar alle subsidies die de gemeente Den Haag de afgelopen acht jaar gaf. ,,We hebben het nu toevallig over een ambtenaar en zijn rol bij Vobis, maar zijn er inmiddels bij de gemeente ook andere organisaties boven komen drijven vanwege mogelijke onrechtmatigheden?''

Shirin Musa van Femmes for Freedom, een organisatie die vecht voor seksuele vrijheid en rechten van moslimvrouwen, stond vorig jaar de vrouwen bij die N. beschuldigden van misbruik. Musa volgt de ontwikkelingen met belangstelling, zegt ze. ,,De Rekenkamer van Den Haag moet onderzoek doen naar de subsidiegelden'', vindt ze. Musa zegt dat zij niet vrijuit kan spreken, omdat N. aangifte tegen haar deed vanwege laster en smaad. Volgens haar advocaat Erik de Vos is de status van die aangifte onduidelijk. ,,Welk vervolg het krijgt, weten we nog niet. Dat moet het Openbaar Ministerie nog besluiten'', aldus raadsman De Vos.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Bewoners Renbaankwartier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastgevende Oost-Europeanen’ spuugzat

    Bewoners Renbaan­kwar­tier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastge­ven­de Oost-Europeanen’ spuugzat

    Ze plassen in portieken, stoken vuur bij de speeltuin, vallen voorbijgangers lastig en drinken in het openbaar. Buurtbewoners van het Renbaankwartier in Scheveningen zijn de overlast die de ‘tientallen Oost-Europeanen zonder vaste woon- of verblijfplaats’ veroorzaken spuugzat. De overlastgevers zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk in het Bella Vista en Andante hotel ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag