Volledig scherm
© anp

Onvrede over 'teleurstellend lage banengroei'

De Haagse banengroei is teleurstellend laag, vindt coalitiepartij VVD. De oppositie is nog scherper.

De Haagse economie groeit weer en de werkgelegenheid volgt op de voet. Zo'n 8.200 banen zijn er in 2014 en 2015 per saldo bijgekomen in Den Haag. De meeste in dat laatste jaar.

Best een fijn resultaat vinden de drie wethouders, die de resultaten woensdagmiddag presenteerden. Maar collegepartij VVD denkt daar toch anders over. ,,De banengroei in de private secor is teleurstellend laag'', moppert raadslid Frans de Graaf.

Den Haag loopt wat groei betreft achter op de andere grote steden, ook al stak het stadsbestuur in 2015 zo'n 68 miljoen euro in maatregelen om de economie en de werkgelegeneid aan te zwengelen. ,,Gezien het ambitieuze banenplan hadden we meer verwacht.''

Quote

Heel Nederland komt uit de crisis en het college klopt zich op de borst na een plusje

Elias van Hees

Schaamteloos
Bij de grootste oppositiepartij zijn ze nog veel feller. Dat het stadsbestuur zich de 8.200 nieuwe banen 'toerekent', valt niet goed bij de PVV. ,,Heel Nederland komt uit de crisis en het college klopt zich op de borst na een plusje'', foetert raadslid Elias van Hees. Bovendien zijn 2.300 arbeidsplaatsen gesubsidieerde banen die wegvallen zodra de subsidie stopt, stelt hij. ,,Het is een farce en schaamteloos dat dit college deze cijfers presenteert als haar eigen succes.''

Wethouder Saskia Bruines gaf woensdag grif toe dat de rol van een gemeente in de groei van de lokale economie beperkt is. Toch stelde ze ook dat Den Haag haar 10.000 banenplan inmiddels voor driekwart gerealiseerd heeft.

Volgens Groep De Mos is het cijferwerk dubieus. Raadslid Kraft van Ermel stelt dat gemeentelijke accountants tot andere bevindingen komen. Ook wil hij zien welke banen met welk geld gerealiseerd zijn.

In samenwerking met indebuurt Den Haag