Sjaak Bral
Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral © Frank Jansen

Onze Haagse taal zorgt steevast voor misverstanden bij buitenstaanders

ColumnWat zongen de ADO-supporters? Iets walgelijks, of iets frivools? Eén verkeerde tweet en FOX TV verketterde de Haagse aanhang. Ze zaten er faliekant naast, zo blijkt. Maar excuses? Ho maar.

Overgevoeligheid leidt tot idiote taferelen. Vraag maar aan Ron Jans, de oud-trainer van PEC Zwolle en Groningen, die thans in Amerika FC Cincinnati traint. Hij staat op non-actief omdat hij in de kleedkamer bij de spelers een liedje meezong. Daarin noemde hij het n-woord. Zeg maar: ‘nigger’. ‘Nigger’ heeft een nare bijsmaak, het is eeuwenlang gebruikt als scheldwoord voor slaven. Met neger heb ik dat vreemd genoeg veel minder. Ik vind ‘zwarte’ eigenlijk een lastiger woord. Je doet het al snel verkeerd, dat weet ik wel. Ron ging de mist in omdat zwarte negers zelf het woord ‘nigger’ nog wél gebruiken. Dat zorgt voor verwarring en dat is nooit goed. 

  1. Bewoners Renbaankwartier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastgevende Oost-Europeanen’ spuugzat

    Bewoners Renbaan­kwar­tier zijn ‘tientallen plassende, dronken overlastge­ven­de Oost-Europeanen’ spuugzat

    Ze plassen in portieken, stoken vuur bij de speeltuin, vallen voorbijgangers lastig en drinken in het openbaar. Buurtbewoners van het Renbaankwartier in Scheveningen zijn de overlast die de ‘tientallen Oost-Europeanen zonder vaste woon- of verblijfplaats’ veroorzaken spuugzat. De overlastgevers zijn vanwege de coronamaatregelen tijdelijk in het Bella Vista en Andante hotel ondergebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag