Volledig scherm
De Haagse wethouders willen 10.000 banen creëren. © anp

Oogst van 10.000-banenplan Den Haag is nog schimmig

De Haagse economie zit in de lift, maar de groei is breekbaar. En de resultaten van het grote 10.000-banenplan zijn nog onduidelijk. 'Aan de onderkant moet er een stevige stap bij'.

Om na een jaar een tussenbalans op te maken van het 10.000-banenplan is te vroeg, volgens het stadsbestuur. De transformatie van de Haagse economie is een zaak van de 'lange adem', zei wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) donderdag bij de presentatie van de nieuwste economiecijfers. ,,Maar het tij begint te keren, er is voorzichtige groei.''  

Alarm
Het was alarmfase één voor het college vorig jaar. De coalitie trok bijna 70 miljoen euro uit om de Haagse economie op gang te helpen, met het 10.000-banenplan als ruggengraat.

Ruim een jaar later staat de teller op een kleine 500 banen. Die zijn er bijgekomen via garantieplekken en beschut werk. Hoeveel extra werk er in pakweg de horeca en de IT-sector is dankzij gemeentelijk beleid is nu niet te zeggen: ,,Bij de volgende rapportages kunnen we dat beter in beeld brengen,'' beloofde wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) donderdag.

Hoopgevend
De bestuurders zien wel lichtpuntjes. In 2014 kwamen er voor het eerst sinds vijf jaar weer banen bij, in totaal 1.173. De werkloosheid daalde tot 10 procent (landelijk 6,9). Het aantal bijstandsuitkeringen nam nog wel toe: er werden bijna 6.700 uitkeringen beëindigd, maar er werden er ook dik 7.800 toegekend. De conclusie: de 'onderkant' van de arbeidsmarkt, de laagopgeleide werklozen, profiteren niet van de aantrekkende economie.
    
Kritiek
De lokale politiek is kritisch. SP'er Bart van Kent vindt het aantal gecreëerde banen 'schokkend weinig'. En zijn oppositiecollega Pieter Grinwis (CU/SGP) wil 'daden zien'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag