Volledig scherm
© Lex van Lieshout ANP XTRA

Ook buiten het Haagse centrum tot in de vroege uurtjes feesten

Vijf horecagelegenheden kunnen zich met gezwinde spoed bij de gemeente aanmelden om een nachtontheffing te krijgen. Bij deze toekenning geldt namelijk het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'.

Het gemeentebestuur wil dat de stad levendiger wordt en dat horeca-ondernemers meer de gelegenheid krijgen om festivals en dancefeesten te organiseren. Om dat voor elkaar te krijgen worden vijf extra nachtontheffingen verleend aan bedrijven die buiten de bestaande uitgaansgebieden (Grote Markt, Plein, delen van het Spui, Buitenhof en Scheveningen) liggen.

In aanmerking komen etablissementen met een bruto vloeroppervlak van meer dan 1000 vierkante meter. Tot nu toe konden deze zaken slechts 16 keer per jaar een 'verlaatje' aanvragen. In de nieuwe situatie mogen zij van donderdag tot zondag steeds tot 06.00 uur geopend zijn. De nachtontheffing geldt niet voor sporthallen of strandpaviljoens.

Mogelijkheden

In het coalitieakkoord 2018-2022 lieten de vier grootste politieke partijen in de Haagse raad al vastleggen dat er buiten de huidige uitgaanskernen meer mogelijkheden moesten komen voor nachthoreca. Een bloeiende horecasector creëert volgens de coalitie banen en zorgt voor 'levendigheid in de stad'.

Vooral Groep De Mos pleit al jaren voor een versoepeling van de regels omtrent geluid en vergunningen. Met name zalencentrum Opera aan de Fruitweg kon daarbij op steun rekenen. Als die zaak er snel bij is, dan kan de ontheffing gauw worden verleend.

De geldigheidsduur van de nachtontheffingen is overigens maximaal tien jaar.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag