Maya Friedman, een van de jonge talenten van Festival Classique, moet nog een jaartje wachten om aan zee te kunnen optreden.
Volledig scherm
Maya Friedman, een van de jonge talenten van Festival Classique, moet nog een jaartje wachten om aan zee te kunnen optreden. © Festival Classique

Ook de strandopera gaat deze zomer niet door: koorleden en musici kunnen niet repeteren

Het jaarlijkse Festival Classique dat van 17 tot en met 21 juni zou worden gehouden in Scheveningen, gaat niet door. Omdat er te weinig voorbereidingstijd is, heeft de organisatie besloten het evenement in zijn geheel te verplaatsen naar 16 tot en met 20 juni 2021. Dat betekent ook dat de strandvoorstelling La Traviata, opera aan zee een jaar in de ijskast gaat.

Hoewel het festival plaatsheeft op een tijdstip dat er normaliter weer publieksevenementen mogen worden gehouden, is het volgens directeur Neeltje Leemans niet mogelijk om alle geprogrammeerde producties gereed te krijgen. Zo kunnen repetities met grote groepen zangers en musici voorlopig niet doorgaan. De strandopera is het grootste spektakelstuk van het festival met honderden deelnemers. De afgelopen twee jaar werden Carmina Burana en Aïda op het strand van Scheveningen uitgevoerd.

Tekst gaat verder onder de foto

Repeteren voor Aida op het zuiderstrand van Scheveningen: vorig jaar kon dat nog wel, nu wordt de voorbereidingstijd te kort om de opvolger klaar te krijgen.
Volledig scherm
Repeteren voor Aida op het zuiderstrand van Scheveningen: vorig jaar kon dat nog wel, nu wordt de voorbereidingstijd te kort om de opvolger klaar te krijgen. © Frank jansen

Aangeslagen

Neeltje Leemans reageert aangeslagen: ,,De keten van de culturele sector staat zwaar onder druk, onmisbare schakels vallen om. Sponsoren kunnen zich niet meer committeren aan financiële toezeggingen. Hierdoor zijn we niet meer in staat het festival op een verantwoorde manier te realiseren. Maar bovenal staan de veiligheid en de gezondheid van ons publiek, medewerkers en partners voorop bij het nemen van deze moeilijke beslissing.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag