Volledig scherm
© ANP

Ook na twee minuten stilte blijft klok Waalsdorpervlakte stil

De klok op de Waalsdorpervlakte blijft dit jaar op 4 mei voor het eerst in ruim zestig jaar stil. Gevreesd wordt dat er anders toch mensen op af komen, terwijl alle herdenkingen vanwege het coronavirus zijn geannuleerd.

,,We zijn er ronduit kapot van”,  zegt Wendy Broer, secretaris van de vereniging Erepeloton Waalsdorpervlakte. ,,Maar het is natuurlijk het gevolg van de maatregelen van het kabinet. De klok is zo ver in de omtrek te horen. Als mensen hem horen, denken ze wellicht dat de Dodenherdenking alsnog doorgaat en komen ze er massaal op af. Dat is natuurlijk zeer ongewenst.”

De 4 mei-herdenking  kan dit jaar niet doorgaan, omdat het kabinet alle bijeenkomsten tot 1 juni heeft verboden. Het Erepeloton Waalsdorpervlakte kan zelf ook niet bijeenkomen voor de herdenking op de Waalsdorpervlakte, de plek die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt werd om tegenstanders te fusilleren. 

Zeer

De enorme Bourdonklok zal dus stil blijven dit jaar, ook na de twee minuten stilte die om 20.00 uur in acht worden genomen. ,,Dat doet zeer ja”,  zegt Broer. ,,Maar onze leden hebben er begrip voor. Ze vroegen wel of het op een andere manier niet toch zou kunnen, maar alle scenario’s houden in dat er toch mensen bij elkaar moeten komen”

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag