Volledig scherm
© AD

Ook Spinoza-populier moet het loodje leggen

Omwonenden van de Nieuwe Kerk in het centrum van Den Haag hebben geschokt gereageerd op het nieuws dat de reusachtige populieren naast het gedenkmonument van Spinoza worden gekapt.

Wie tussen zijn oogspleetjes doorkijkt, zou zelfs kunnen denken dat er een paar Sequoia-bomen staan, zo kolossaal zijn de populieren in de 'tuin' van de Nieuwe Kerk. ,,Ze horen tot de hoogste bomen van de stad'', zegt bewoner Tjerk van der Veen. ,,Zelfs bij nagenoeg windstil weer hoor je ze ruisen. Dat geruis is het mooiste geluid van de stad.''

Een geluid dat binnenkort voorbij is. Net als zo'n 800 soortgenoten elders in de stad gaan ook de populieren bij de Nieuwe Kerk om. Extra wrang is dat deze reuzen al zo'n honderd jaar naast het gedenkmonument voor Spinoza staan.

Doodzonde
,,Het is een van de bijzondere figuren van Den Haag geweest. Nog steeds komen dagelijks veel mensen een kijkje nemen naar het monument. Dat ligt ook prachtig, zo onder de bomen. Doodzonde dat het verdwijnt'', meent Van der Veen. Volgens hem bestaat er ook geen acuut gevaar voor de veiligheid van bezoekers van de kerktuin. ,,Snoei de boom een paar keer goed bij. Dat kan helpen.'' Daar denkt de gemeente Den Haag echter anders over. ,,Het risico dat takken afbreken is voor de gemeente dé reden om de populieren te vervangen'', laat een woordvoerder weten.

De bomen worden overigens wel vervangen: er komen iepen voor in de plaats. Volgens planning gaan de populieren volgende week tegen de vlakte.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag