Volledig scherm
Het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. © Robin Utrecht

Oomen ziet wel brood in overname van Bronovo

Chris Oomen onderzoekt of hij het Bronovo ziekenhuis kan overnemen. Nu de vertrekkend bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW op het toneel verschijnt als mogelijke overnamekandidaat, worden de verhoudingen binnen de Haaglanden MC ziekenhuizen (HMC) op scherp gezet.

Oomen verkent de mogelijkheden op verzoek van specialisten uit het ziekenhuis in de wijk Benoordenhout. Die vroegen hem het ziekenhuis te kopen, zodat zij er kunnen blijven opereren, melden bronnen aan deze krant. Eigenaar HMC wil het ziekenhuis sluiten om geld op te halen voor de grote renovatie van het Westeinde-ziekenhuis in de binnenstad.

Het was al bekend dat veel specialisten tegen de voorgenomen sluiting van het 'koninklijke' ziekenhuis in Benoordenhout waren. Iiets minder dan een derde van hen zou tegen hebben gestemd.

Maar dat zij het ziekenhuis zelf overnemen, druist diametraal in tegen de plannen van de raad van bestuur van HMC. De sluiting van het Bronovo moet ervoor zorgen dat er nieuwe patiëntenstromen op gang komen naar het uitgebreide ziekenhuis Antoniushove in Leidschendam. Deze keuze is gemaakt omdat HMC een grote vastgoedklapper denkt te kunnen maken door de grond in Benoordenhout te verkopen aan een ontwikkelaar die daar woningen neer gaat zetten. Maar er moet ook zorg achterblijven op deze locatie, vindt de gemeenteraad.

HMC denkt dat er in de toekomst te weinig patiënten zijn voor drie ziekenhuizen vlak bij elkaar, onder meer door de vergrijzing. Maar tegenstanders wijzen er op dat er nu genoeg mensen naar het ziekenhuis komen. Zij zijn bovendien zeer gehecht aan het Bronovo.

Oomen snapt dat heel goed. ,,Juist door de vergrijzing is er behoefte aan zorg in de buurt. En dit is een modern ziekenhuis."

Over de plannen voor een overname wil hij weinig kwijt, omdat hij nog slechts aan het 'verkennen' is 'wat de mogelijkheden zijn'. Hij wil dan wel dat het Bronovo een medisch centrum blijft. ,,Ik hoef dan geen winst te maken, het gaat om de continuïteit van de zorg."

Tijd om in het project te steken heeft Oomen na deze maand volop: hij vertrekt dan als bestuursvoorzitter van DSW, de zorgverzekeraar die hij groot maakte door zich kritisch op te stellen over ontwikkelingen in het zorgstelsel. Toen het kabinet in 2014 op aangeven van de andere verzekeraars de vrije artsenkeuze wilde inperken, ging hij met artsen de strijd met ze aan. En won.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (30%)
  • een slecht idee (70%)
898 stemmen